Commerzbank kijkt voorbij selloff en verhoogt prognose

Sinds vorige week verloor de goudmarkt bijna 5 procent, toen de koers kortstondig de weerstand op de 2.000 dollar testte. De markt blijkt moeite te hebben nieuw bullish momentum aan te trekken nu het steun houdt boven 1.900 dollar per ounce.

Commerzbank kondigde afgelopen maandag echter aan dat het zijn goudverwachting voor dit jaar verhoogt, na een solide prestatie in het eerste kwartaal.

De Duitse bank ziet het edelmetaal dit jaar gemiddeld rond de 1.900 dollar per ounce noteren en ziet de prijzen in het tweede kwartaal weer richting de 2.000 dollar gaan.

Ook volgend jaar voorziet Commerzbank de goudprijs gemiddeld rond de 2.000 dollar per ounce uitkomen.

Hoewel goud de afgelopen week onder sterke verkoopdruk stond geeft Carsten Fritsch, edelmetaalanalist bij Commerzbank, aan dat het sinds het begin van het jaar een van de best presterende activa is geweest.

Het presteerde daarbij beter dan zowel obligaties als aandelenmarkten.

“Gold is therefore in high demand as an inflation hedge and a safe haven. This is reflected in strong inflows into gold ETFs. The simultaneous massive rise in bond yields, on the other hand, could not stop the gold price increase but only slowed it down”

Wat de beleggingsvraag betreft wijst Fritsch erop dat door goud gedekte exchange-traded funds 14 weken aan opeenvolgende instroom hebben gekend.

Daarbij is het bezit in het eerste kwartaal met 269 ton goud gestegen, de grootste stijging sinds het derde kwartaal van 2020.

De goudprijs wordt ook geholpen door het feit dat de inflatie onverminderd blijft stijgen.

Hoewel de Federal Reserve verwacht de rente tijdens haar volgende twee vergaderingen met 50 basispunten te verhogen, zal de centrale bank nog steeds worden gezien als achterliggend op de inflatiecurve.

Wat de Amerikaanse dollar betreft geeft Fritsch te kennen dat zowel goud als de dollar aantrekkelijke veilige havens zijn, ook nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne onverminderd door blijft gaan.

Volgens hem zijn de inflatie en de oorlog in Oost-Europa de twee grootste factoren die de goudkoers zullen opdrijven.

Vandaag heeft de World Gold Council (WGC) daarnaast haar gold demand trends rapport gepubliceerd gekeken naar het eerste kwartaal.

De gegevens tonen een hoge vraag naar goud in het eerste kwartaal dankzij een sterke investeringsvraag die de rest van het jaar zal aanhouden, aldus Commerzbank.

De wereldwijde goudvraag steeg met 34 procent tot 1.234 ton, het hoogste niveau sinds het vierde kwartaal van 2018. Het werd uitsluitend gedreven door een sterke investeringsvraag die verdrievoudigde tot 551 ton.

Bronnen: FX Street, Kitco