Vraag zilver stijgt naar nieuwe recordhoogte

Het Amerikaanse Metals Focus meldt dat ook dit jaar de vraag naar zilver naar een nieuwe recordhoogte stijgt, met name door de vraag afkomstig van fabrikanten van zonnepanelen.

Samen met The Silver Institute publiceert Metals Focus jaarlijks de World Silver Survey. Met name dit jaar is de recordvraag te danken aan de zonne-energiesector.

Het toenemende gebruik van zonnepanelen zal volgens de onderzoekers voor jarenlange aanbodtekorten zorgen. De wereldwijde vraag naar zilver zal dit jaar naar verwachting stijgen tot 1,1 miljard ounces, 5 procent meer dan in 2021.

De recordvraag zal de zilvermarkt dit jaar naar een tekort van 71,5 miljoen ounce duwen, na een tekort van 51,8 miljoen ounces vorig jaar.

Onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en de mogelijkheid van een wereldwijde recessie vormen daarbij wel een risico voor de industriële vraag, die goed is voor ongeveer de helft van de zilverconsumptie.

Tegengestelde krachten domineerden volgens de onderzoekers de zilvermarkt in 2021. Aan de ene kant waren de fundamenten van het metaal in goede gezondheid, anderzijds was in 2021 het eerste tekort aan zilver sinds meer dan tien jaar.

Dat tekort ontstond ondanks het feit dat de mijnbouwproductie zich herstelde tot een niveau niet ver van 2019, voordat de coronacrisis uitbrak die de productie en de toeleveringsketen belemmerde.

Hogere mijnbouwproductie en een toename van industriële recycling zorgen in 2022 voor een toename van het wereldwijde aanbod met 3 procent. De wereldwijde vraag zal echter naar verwachting met 5 procent stijgen.

Stijgende Amerikaanse rentetarieven zullen de zilverprijs desondanks onder druk zetten. Tegelijkertijd zijn ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en corona-uitbraken in China van invloed.

The Silver Institute en Metals Focus voorspellen daarom dat de zilverprijs in 2022 gemiddeld 23,90 Amerikaanse dollar per ounce zal bedragen, zo’n 5 procent minder dan in 2021.

Bron: World Silver Survey