Een knaldag voor goud!

Na een korte opleving op de aandelenmarkten gaat het vandaag, dinsdag, alweer terug naar af. De aandelenmarkten hebben opnieuw te lijden onder slechte kredieten bij bedrijven. De dalende olieprijzen zijn geen oorzaak, maar eerder een gevolg.

We zien vandaag dat goud stijgt naar het hoogste peil in meer dan twee maanden nu de vraag naar veilige havens opnieuw in de lift zit. De correctie in de aandelenmarkten en de olie zorgen ervoor dat beleggers gaan twijfelen aan de volgende renteverhoging van de Fed. En inderdaad, als dit onheil nog een tijdje aanhoudt, dan kunnen we een kruis maken over de volgende renteverhoging van de Fed.

Zo stijgen de goudprijzen naar ongeveer 1117,80 dollar per ounce vanochtend, de hoogste intraday prijs sinds 4 november 2015. Het metaal is dit jaar al met ongeveer 5,2% gestegen, terwijl in Azië de beurs al met meer dan 11% is gedaald.

Goud heeft zijn geloofsbrieven opnieuw voorgelegd aan de markt dit jaar, en de markt ziet dat het goed is. Goud is immers niet zomaar een grondstof, maar een vorm van waarde-opslag voor spaargelden op lange termijn, en dat zonder enige vorm van kredietrisico. Dat maakt het gele metaal uniek.

Als de renteverhoging in de VS in maart wordt uitgesteld, is dat positief voor goud. En het ziet er inderdaad naar uit dat deze zal worden uitgesteld. De waarschijnlijkheid is immers gezakt van 51% aan het begin van dit jaar naar 25%, zoals blijkt uit een rondvraag door Bloomberg. De Fed-beleidsmakers vergaderen vandaag en woensdag over het rentebeleid, maar een verhoging van de beleidsrente is volledig uit te sluiten. Het is echter uitkijken naar hun commentaren, en dat kan de goudprijzen verder ondersteunen.

Goud kan technisch gezien opnieuw naar 1200 dollar stijgen, indien de sterke weerstand van 1140,25 dollar wordt doorbroken. Een stijging naar 1400 dollar daarna is ook niet uit te sluiten. Dat zou meteen het hoogste peil zijn sinds september 2013.

Zilver en platina stijgen vandaag trouwens in het zog van goud met ongeveer 1%.

Denk eraan aan wat er gebeurde toen in 2008 de financiële crisis in alle hevigheid losbarstte. Toen steeg de goudprijs maar liefst van 700 naar bijna 2000 dollar. Een echte escalatie van de crisis kan de zaken opnieuw in een stroomversnelling brengen en het goud meer dan ooit doen blinken.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]