De nieuwe 60/40-portefeuille

BlackRock stelt openlijk vraag of de traditionele 60/40-portefeuille nog wel duurzaam is.

Deze portefeuille presteerde uitstekend in de voorbije decennia, maar dat was in een omgeving met lage inflatie en dalende rentevoeten.

Obligaties zijn een uitstekende belegging wanneer de rentes dalen, en bieden zo een interessante diversificatie.

En aangezien centrale banken hun rentetarieven verlagen wanneer de economie in moeilijker vaarwater geraakt, stijgen obligaties meestal in waarde wanneer aandelen dalen. Dit is hetgeen de 60/40-portefeuille maakt.

Ik moet eigenlijk zeggen “robuust maakte”.

Want de tijd dat obligaties negatief correleren met aandelen ligt sinds enkele jaren achter ons. BlackRock maakt dat duidelijk in onderstaande tabel.

De nieuwe 60/40-portefeuille

BlackRock stelt nu voor om naast aandelen en obligaties voor 10% van het vermogen een long/short fonds aan de portefeuille toe te voegen.

Het Global Equity Market Neutral Fund bijvoorbeeld. De afgelopen 10 jaar leverde dat een gemiddelde jaarlijkse return van 3,74% op. Of het Tactical Opportunities Fund, met 3,93% gemiddeld rendement al niet veel beter.

Deze returns zijn nauwelijks voldoende om de inflatie bij te benen.

En waarom zou je in een fonds beleggen dat je 3,74% biedt wanneer de korte termijn rente 5,33% bedraagt?

BlackRock negeert natuurlijk de olifant in de kamer: goud.

Meb Faber heeft reeds aangetoond dat wanneer je obligaties vervangt door goud in de 60/40-portefeuille de resultaten … precies dezelfde zijn!

Onderstaande tabel toont dat mooi aan:

De nieuwe 60/40-portefeuille

De nieuwe 60/40-portefeuille bestaat dus voor 60% uit aandelen en 40% uit goud.

Deze portefeuille presteerde sinds 1973 even goed en ik durf wedden dat deze in de toekomst zal outperformen. Obligaties waren de voorbije 50 jaar een goede belegging, maar zijn een drama bij hoge inflatie.

En je zou deze portefeuille nog verder kunnen pimpen door de 60% in aandelen te verdelen over 30% value en 30% emerging markets. Deze aandelen noteren een heel stuk goedkoper en bieden zo uitzicht op hogere rendementen.

Dan eindig je met:

30% value

30% emerging markets

40% goud

Lijkt me een portefeuille die gereed is voor de toekomst!

Groeten,

Maarten Verheyen

Goud aankopen kan hier