Een golden cross voor goud = bullish!

Dat het fundamentele plaatje voor goud er bijzonder positief uitziet, hoeven we u niet te vertellen. Een heel groot deel van het beleggerspubliek focust zich voornamelijk op het technische plaatje, en op die manier voeden ze een positieve spiraal van technische doorbraak  van weerstanden en stijgende prijzen.

Analist Frank Holmes wijst ons in een recent artikel van zijn hand op een interessant technisch fenomeen bij goud: de zogenaamde golden cross. Dat is een verschijnsel dat optreedt wanneer het 50-daagse glijdende gemiddelde van een bepaalde activaklasse opwaarts door het 200-daagse glijdende gemiddelde breekt. Het is wel een belangrijk nieuws voor goud, want het is de eerste keer in bijna twee keer dat zoiets gebeurt, en dat is wel behoorlijk bullish voor goud.

graf

Volgens Frank Holmes is er echter nog meer positief nieuws op komst voor goud. Op dezelfde dag dat de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, Donald Trump steunde in zijn kandidatuur voor president, wat hem zeker een duwtje zal geven in de polls, kreeg het gele metaal nog een extra ondersteuning van de analisten van Deutsche Bank. De analisten gaven immers in een recente researchnota aan dat het tijd is om goud te kopen. “Goud kopen als verzekering is aangewezen,” stond er letterlijk te lezen. Bovendien verdient het edelmetaal het om te noteren aan hoge niveaus in vergelijking met veel andere activaklassen.

Als we kijken naar de performance van het goud in 2016, dan kunnen we zonder overdrijven spreken over de beste jaarstart in vele decennia. Maar als je je 2015 nog herinnert, dan begon het goud ook sterk aan het jaar, om daarna af te glijden.

Het belangrijkste verschil tussen toen en nu is dat een groot deel van het succes uiteraard toe te schrijven is aan de negatieve rentevoeten. Die waren begin 2015 nog geen ‘bondgenoot’ van het goud, en nu wel. Historisch gezien heeft het edelmetaal het steeds bijzonder goed gedaan wanneer de reële rentevoeten negatief draaien.

Het verdere succes van goud zal volgens ons nog duidelijker worden wanneer mensen beseffen dat naast de negatieve reële rentevoeten met name de echte ontwaarding van het spaargeld een rol zal spelen. Dergelijke uitkomst is een kwestie van tijd voor de bewaarheid wordt.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]