Deutsche Bank: “Hogere goudprijs is gerechtvaardigd”

Deutsche

Deutsche Bank (DB) gaf vrijdag aan dat stijgende economische risico’s en de onrust op de markt de gemiddelde belegger aan zou moeten sporen om goud te kopen als verzekering. De bank stelde dat goud het verdient om op huidig hoog niveau te staan, gekeken naar en in vergelijking met vele andere activa.

Goud kent dit jaar al een stijging van 16 procent ten opzichte van de euro, 17,5 procent ten opzichte van de dollar en zo’n 24 procent ten opzichte van het pond. Zelfs tegen de sterke Japanse yen kent goud een stijging van 9 procent. Hoewel het ook 2015 sterk begon stortte de prijs in februari van dat jaar in.

Dit jaar is dat geheel anders, met vele banken die de afgelopen 2 weken hun vooruitzichten voor het edelmetaal drastisch naar boven hebben bijgesteld. Zo nu ook Deutsche Bank.

Goud dankt zijn succes dit jaar voornamelijk aan een negatieve reële rente en daar was in 2015 geen sprak van. Hoewel goud gedaald is van meer dan $1.900 per ounce in 2011 tot een tegenwoordige prijs van zo’n $1.200 dollar vindt de bank het nog steeds erg duur. Toch is die hoge prijs volgens de bank gerechtvaardigd als verzekering tegen het systeem:

It’s time to buy insurance although it feels expensive. There are rising stresses in the global financial system; in particular the rising risk of a U.S. corporate default cycle and the risk of a sharp one-off renminbi devaluation due to the sharp increase in China’s capital outflows. Buying some gold as insurance is warranted.

A bit like insurance, which is often a grudge purchase for many, some investors may balk at the current levels. We would, however, argue that given the plethora of negative deposit rates globally, the holding cost of gold is now negligible in many jurisdictions, and therefore gold deserves to be trading at elevated levels versus many other assets”

DB stelt haar mening bij en denkt nu dat het vierde kwartaal van 2015 het dieptepunt voor de goudprijs markeerde. DB verhoogde zijn prognoses voor het vierde kwartaal van dit jaar met 26 procent tot $1.230 dollar per ounce.

Deutsche Bank voorspelde eerder dat goud onder de $1.000 dollar zou gaan tegen het einde van 2016. De Federal Reserve geeft al geruime tijd aan dat zij de rente wilt verhogen maar die mogelijkheid lijkt steeds kleiner. Nu meent DB dat – in plaats van de te verwachten 3 renteverhogingen dit jaar – er slechts 1 tariefverhoging in 2016 zal plaatsvinden.

Deutsche Bank gaf overigens ook aan dat beleggers geduld moeten tonen. Het eerste kwartaal van het jaar doet goud het normaliter beter dan het opvolgende kwartaal, maar de verwachting is dat eind tweede en het derde kwartaal koopkansen biedt. Toch is niet geheel duidelijk hoe groot de opwaartse kracht voor goud is door negatieve en reële negatieve rentes.

Bronnen: CNBC, Quartz, Investor Alert

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]