Is het al te laat om goud te kopen?

Je weet toch wat ze zeggen over iemand die zegt dat een bepaalde activaklasse in een bubbel zit? Dat is iemand die de rally heeft gemist en alle mogelijke argumenten zoekt om toch maar af te geven op iemand die de rally voluit heeft kunnen meemaken.

We lazen in dat verband vandaag een bijzonder interessant artikel/opiniebijdrage op Bloomberg.

Het is nu eenmaal zo dat het gele metaal de grootste maandelijkse winst heeft geboekt in februari. Bepaalde adviseurs zoals Taurus Wealth Advisors geven aan dat het goud naar 1400 USD per ounce zou kunnen stijgen in vergelijking met de huidige prijs van 1245 USD nu de centrale bankiers niet genoeg munitie meer hebben om de economie te stimuleren.

Er zijn ook adviseurs die eerder aan de bearish kant staan. Zo is er de strateeg van Société Generale, Jesper Dannesboe, die eerder aanraadt om het goud te shorten. Zijn belangrijkste argument is dat de outperformance ten opzichte van de Bloomberg Commodities Index niet kan blijven duren.

Barry Ritholz, analist op Bloomberg, geeft aan dat de prijsschommelingen van het goud niet rationeel te verklaren zijn. Volgens hem heeft het beleid van de Fed ook niet gewerkt om het goud de afgelopen drie jaar hoger te stuwen. Zo is het goud in die periode met 37% gedaald.

Om dit argument kracht bij te zetten, wordt er gegoocheld met een grafiek die aantoont dat het slechtste moment om goud te kopen in vergelijking met aandelen (dus long goud te gaan en short aandelen) is wanneer de prijs van het gele metaal outperformt.

naamloos

Op die manier kan je echter van alles bewijzen. Het belangrijkste wat een belegger moet onthouden, is dat er periodes zijn in de geschiedenis waarin aandelen het beter doen (financiële activa) en periodes waarin reële activa (zoals goud) het beter doen. Een dergelijke periode is al 15 jaar aan de gang, met regelmatige onderbrekingen.

Beleggers moeten zich positioneren in seculaire trends, en zich niet laten afschrikken door die tijdelijke periodes, die weliswaar een lange tijd kunnen duren.

Gebruikte bronnen: Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]