Een bull market in alles?

The Economist maakt regelmatig schitterende covers. Vaak zijn deze covers ook een beetje een contra-indicator, want vaak gebeurt daarna het tegenovergestelde van wat ze naar voren schuiven.

Een van de meest recente covers was een ‘Bull Market in Everything’? Alvast dat is een vraag die The Economist stelde onlangs. The Economist geeft terecht aan dat alle activaklassen een bullmarket hebben ondergaan, en dat bijna alles duur is tegenwoordig. Dat is uiteraard het gevolg van het ultrasoepele monetair beleid overal ter wereld.

Zelfs de vroeger ooit zo verguisde Japanse aandelen, die met geen stokken van hun plek te krijgen waren, gaan tegenwoordig weer de hoogte in. Een verrassing hoeft dat natuurlijk niet te zijn als je ziet welke enorme hoeveelheden geld er in het systeem gepompt worden.

Een activaklasse die voorlopig nog niet mee enorm is gestegen, is het edelmetaal. Over de afgelopen tien jaar zien we uiteraard wel een grote stijging, maar de afgelopen jaren is het niet bepaald indrukwekkend geweest.

Een van de redenen is dat edelmetalen worden gepercipieerd als een vrij risicoarme belegging, terwijl aandelen en andere risicovolle beleggingen op dit moment de voorkeur genieten omdat ze forser stijgen wanneer alles omhoog gaat. De redenering die beleggers doortrekken is: “waarom zou ik risicoloos gaan beleggen wanneer alles naar boven gaat?”

Dat is de redenering die op een bepaald moment wel eens verkeerd zou kunnen uitdraaien. Want op een bepaald moment zal de muziek stoppen en dan zal iedereen ook moeten stoppen met dansen.

Op dat moment kan je niet beter beschermd zijn dan door edelmetalen. Zij bieden je de broodnodige combinatie van bescherming, liquiditeit en ook potentieel wanneer alles de verkeerde richting uitgaat.

Het voordeel is dat de prijzen op dit moment nog erg laag zijn. Profiteer ervan en zorg voor een sterke buffer. Je zal er daarna geen spijt van hebben.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]