Duitse beleggingen in goud door het dak

De Duitse belegger is wereldwijd de grootste investeerder in goud, dat blijkt uit onderzoek door de World Gold Council (WGC). Duitsers kochten in 2016 het meeste goud sinds 2000.

In 2016 werd er liefst 49 procent meer goud gekocht dan het jaar ervoor. Beleggers in Duitsland kochten in 2016 voor bijna 6,8 miljard euro aan goud.

In antwoord op de financiële crisis en los monetair beleid keken Duitsers steeds meer richting het edelmetaal.

Nieuwe aanbieders in goudproducten zagen hun kans schoon. Zij zorgden dat het voor consumenten makkelijker werd om in het edelmetaal te investeren.

Ondanks dat China en India meer dan 67 procent van de jaarlijkse goudproductie opkopen, zijn het de Duitsers die per hoofd van de bevolking in 2016 het meeste goud kochten.

Afgelopen jaar kochten de Duitsers voor liefst 186 ton goud op.

Ter vergelijking: de Russische centrale bank kocht de laatste zo’n 200 ton goud en is daarmee de grootste koper van alle centrale banken.

Het WGC meent dat er ook nog ruimte is voor groei. Duitse ondervraagden gaven aan dat zij steeds vaker kijken richting edelmetaal als ultieme veilige haven. Verschillende maken zich zorgen over een mogelijk volgende financiële crisis.

Duitsland kent natuurlijk een volatiele financiële en economische geschiedenis. Iets wat blijkbaar in de Duitse psyché is blijven hangen gekeken naar de interesse voor het edelmetaal.

WGC:

German investors have an acute awareness of the wealth-eroding effects of financial instability. Hyper-inflation in the 1920s lingers on in the collective memory but, perhaps more importantly, German investors have seen fiat currencies come and go: in the past 100 years, Germany has had eight different currencies

De afgelopen 20 jaar steeg de goudprijs met gemiddeld 8,5 procent. Duitsers lijken ook die positieve trend op te hebben gemerkt.

Bijna 60 procent van de ondervraagde Duitse beleggers verwachten dat een belegging in goud ook op de lange termijn meer waard zal worden.

Naast de Duitsers kochten ook de Zwitsers en Oostenrijkers relatief veel goud op.

Bronnen: Goldcore, WGC, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999