Dollar en Noord Korea duwen goudprijs hoger

De goud- en zilverprijs maakte haar verlies gisteren, waarbij zij haar laagste punt in twee maanden tijd aandeed, uiteindelijk weer goed.

Vooral de zorgen over een Russisch rapport, dat aangaf dat Noord-Korea zich wederom voorbereidt op het testen van een langeafstandsraket, en een dalende dollar gaf de goudprijs steun.

Al ging de goudprijs de week voor een vierde week op rij lager uit, liet het edelmetaal toch de nodige kracht zien.

Dit nadat het Russische staatsnieuws de Russische politicus Anton Morozov quote dat Noord Korea weldra een nieuwe test zal doen met een raket die de westkust van de VS moet kunnen bereiken.

Ook Russisch politicus Alexei Didenko deed een duit in het zakje:

North Korea is preparing for nuclear war. They’ve been ready for it for a long time

George Gero, managing director bij RBC Wealth Management gaf aan:

Saber-rattling helps gold and brings the worriers back. It’s a long-term uncertainty about what, if anything, can happen with North Korea going forward

Goud kende voor een groot deel van 2017 een spectaculaire rally.

Een combinatie van een zwakkere dollar en een constant veranderend menu aan geopolitieke risico’s, met de oorlogsretoriek tussen de VS en Noord-Korea heden ten dage geserveerd, mogen zeker als hoofdredenen genoemd worden.

John Reade, chief market strateeg bij de World Gold Council, ziet de stijging van de dollar de afgelopen maand niet als signaal dat de munt haar rally, die in 2014 begon, zal hervatten.

Aangezien goud in dollars wordt weergegeven betekend het simpelweg dat een sterkere Amerikaanse munt de goudprijs buiten de VS hoger zet.

Reade:

The dollar bull market has lasted a long time and gone quite a way. The rest of the world will follow suit on rate hikes so maybe we’re in for a period of dollar weakness for the next few years

Reade meent dat er een hoge mate van ruis is aangaande de goudprijs en het edelmetaal in breed perspectief gezien moet worden.

In principe zou het een completer beeld geven wanneer de stijging van de goudprijs afgezet wordt tegenover het gemiddelde van munten wereldwijd.

Gekeken naar alle belangrijke valuta’s steeg het edelmetaal significant, met enkel een goudprijs in euro’s ietwat tegenvallend.

Goud in dollars verloor zijn glans afgelopen maand met een daling van bijna 6 procent. Precies een maand geleden, op 8 september, deed het haar hoogste punt aan op 1.358 dollar per ounce.

Op dat moment kende de dollarprijs van goud voor het jaar een stijging van liefst 15 procent.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999