Duitse goudmarkt boomt

De World Gold Council heeft gesteld dat Duitse beleggers meer dan ooit beleggen in goud. Dat heeft uiteraard te maken met de elkaar opvolgende financiële crisissen en het extreem soepele monetaire beleid. Duitsers willen dus op de eerste plaats hun vermogen beschermen.

Vorig jaar werd er meer dan 6 miljard euro gestopt in goud beleggingsproducten in Duitsland. Het is bemoedigend om te zien dat er nog meer ruimte is voor groei: de consumentenresearch geeft aan dat er latente vraag is vanuit de retailkant waaruit de sector kan putten.

De Duitse beleggingsmarkt heeft een serieuze en diepgaande transformatie doorgemaakt de afgelopen tien jaar, stelt de WGC. Voor 2008 was die markt immers behoorlijk klein. De vraag naar staven en munten bleef hangen op een vrij laag niveau: de gemiddelde vraag tussen 1995 en 2007 was een bescheiden 17 ton en in sommige jaren waren er meer verkopers dan kopers. In de vroege jaren 2000 trokken sommige banken zich zelfs terug uit de edelmetaalbusiness. De markt van gold-backed verhandelbare producten was evenmin om over naar huis te schrijven: voor 2007 waren er immers geen door goud gedekte beleggingsproducten die noteerden in Duitsland.

De WGC stelde dat de markt voor genoteerde goudproducten ook sterke opmars heeft gemaakt. De activa onder beheer gingen van nul in begin 2007 tot zowat 36 ton twee jaar later. In de jaren die volgden, kwamen er nog meer door goud gedekte ETC-producten op de markt.

Sindsdien heeft de Duitse markt het echt enorm goed gedaan. In 2016 werd er 6,8 miljard USD gestopt in Duitse goudproducten. Goud is in Duitsland een markt die goed is voor maar liefst 100 ton en meer per jaar voor staven en munten. Ook de ‘genoteerde’ markt heeft zich sterk ontwikkeld.

Duitsers weten welke ravage inflatie en muntontwaarding met zich kan meebrengen. Zij hebben er in zekere zin een trauma door opgelopen. Het extreem soepele monetair beleid zien zij ook niet graag komen.

De Duitsers zijn erg voorzichtig met hun spaarcenten, en dat zou u ook moeten zijn. Er zijn zoveel onzekere factoren en van de ene dag op de andere kan de situatie omslaan. U bent dus maar best voorbereid door een flink deel van uw spaarcenten om te zetten in fysiek goud en zilver.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]