Gartman: goud zal beter presteren dan alle andere valuta

Met de mening van Dennis Gartman moeten we een beetje opletten, want hij kan nogal snel veranderen. Maar als we hem mogen geloven, dan zal goud beter presteren dan andere valuta’s.

Het is interessant om goud te benoemen als een valuta, want uiteindelijk is ze dat ook. Goud is niet zomaar een edelmetaal, het is in feite een munt die over de hele wereld aanvaard wordt omdat ze een intrinsieke waarde heeft. Dat is belangrijk om in het achterhoofd te houden.

Het is waarschijnlijk zo dat goud 1400 USD zal bereiken binnen een jaar. Dat vertelde Gartman tijdens een interview met CNBC. “Goud is fors gestegen in dollartermen. Volgens hem zit goud sinds december in een stierenmarkt, en nog steeds.

Belangrijk is ook dat Gartman opmerkte dat goud het gemiddeld genomen beter heeft gedaan dan de S&P500 index dit jaar. Dit zet de sterke prestaties van de aandelenmarkten toch een beetje in perspectief.

Volgens Gartman bracht de jongste rally de goudprijs van 1200 USD naar 1370 USD. Het feit dat we nu onder de 1300 USD noteren, is volgens hem vrij irrelevant.

Op donderdagnamiddag noteerde de goudprijs rond de 1295 USD. Gartman suggereerde dat traders gebruik zouden moeten maken van licht lagere goudprijzen en nu dus zouden moeten investeren.

“Indien je nu niet long bent, dan zou je deze zwakte moeten gebruiken om je posities op te bouwen, zeker weten,” gaf hij aan.

Gartman gaf wel aan dat hij geen goudkever is. Hij denkt dat het einde van de wereld niet nabij is. Hij vindt niet dat je goud moet hebben omdat je moet denken dat de overheden overal ter wereld gaan instorten, gaf hij aan.

De belegger gaf aan dat goud een goede belegging is omdat de monetaire overheden overal ter wereld expansief blijven. Gartman maakt zich ook weinig of geen zorgen over de nakende renteverhoging door de Fed in december.

Volgens hem zal de cyclus van monetaire verstrakking door de Fed nog vijf tot zes jaar duren. Volgens Gartman is dat niet zoiets wat zomaar op een paar maanden tijd zal gebeuren.

Om welke reden je dan ook in goud belegt, weet dat de vooruitzichten erg rooskleurig zijn. Dat geldt ook voor zilver dat in zekere mate een turbo is op de goudprijs.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.