DNB en pensioenfonds ruziën over verplichte goudverkoop

De Nederlandse Bank (DNB) is het oneens met het schadebedrag van €4,8 miljoen dat zij aan het ter ziele pensioenfonds voor de Vereenigde Glasfabrieken moet betalen. DNB ging als toezichthouder dinsdag in beroep, net als het gedupeerde glasfonds. Die vindt de compensatie voor het verlies na gedwongen verkoop van goud juist te laag.

Het pensioenfonds had in 2009 in haar portefeuille een goudbelang van 13 procent, mede door een verhoging van de goudprijs. DNB vond echter dat zij dat percentage moest reduceren tot tussen de 1 en 3 procent en verplichtte het fonds een groot deel van zijn goud te verkopen.

Overigens een bijzondere uitspraak van toezichthouder DNB om het goudbelang af te bouwen gekeken naar eigen goudvoorraad aangezien goud een substantieel deel uitmaakt van haar eigen reserves.

Het pensioenfonds liep door de uitspraak van DNB rendement mis omdat goud in waarde steeg. DNB werd later door de rechter op de vingers getikt dat ze onterecht heeft ingegrepen op de goudbeleggingen, maar nu – 7 jaar later – is er nog geen definitieve uitkomst.

Het pensioenfonds bestaat niet meer – de pensioenen zijn in 2014 overgezet naar het pensioenfonds Grafische Bedrijven – maar vecht nog steeds voor de werknemers en gepensioneerden die aangesloten waren bij het glasfonds voor een schadevergoeding.

Hoewel DNB door de rechter is teruggefloten in haar acties staat nog steeds open hoeveel schadevergoeding DNB aan het glasfonds moet betalen. De rechter bepaalde eind 2014 dat het fonds €4,8 miljoen is misgelopen. Er werd daarbij uitgegaan van een situatie dat het goud in drie opeenvolgende fases verkocht zou zijn.

Het pensioenfonds meent echter dat het een groter deel tegen hogere goudprijzen verkocht zou hebben dan aangenomen werd door de rechter. Aanvankelijk eiste het fonds €9 miljoen schadevergoeding, in beroep pleit het nu voor €7,8 miljoen.

DNB geeft aan dat de zaak niet om bedragen gaat, maar dat de vraag nog voorligt of er sprake is van aansprakelijkheid. Pas daarna zou de hoogte van een eventuele schadevergoeding ter sprake kunnen zijn. Toch lijkt die aansprakelijkheid beslist.

Bronnen: Financieel Dagblad, NRC

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]