Goud omlaag of zilver omhoog?

De goud/zilver ratio – de ratio die aangeeft hoeveel ounces zilver er gekocht kan worden per ounce goud – staat op zijn hoogste niveau in jaren. Een breuk boven de 80 resulteerde tot nu toe in bijna alle gevallen in een scherpe terugval richting de 40. Dat betekent dat men 40 maal zoveel zilver kan kopen voor hetzelfde bedrag dat men een ounce goud kan kopen. Een ratio van 80 betekend dat men 80 maal zoveel zilver kan kopen voor het zelfde bedrag waarmee men een ounce goud koopt.

De laatste keer dat dit voorkwam was in 2008. In 2011 bereikte de ratio een dieptepunt van 32 op het hoogtepunt van de zilverprijs toen het richting de $50 dollar ging. Daarna begon de ratio aan een uptrend tot huidig niveau, wat betekend dat goud meer waard werd ten opzichte van zilver. Zilver noteert tegenwoordig iets boven de $15 dollar.

De afgelopen 36 jaar waren er slechts 6 (niet volledige) jaren en tevens 6 momenten waarbij de goud/zilver ratio boven de 80 uitkwam. Meestal betrof het een korte periode maar begin 1990 kende het een absolute piek van boven de 100, het begin van de jaren ’90 was tevens verantwoordelijk voor de meerdere jaren van hoge ratio. Van ’91 tot ’93 daalde het niet beneden de 80. Sindsdien kwam die unieke situatie niet meer voor.

Zilver werd gisteren wederom goedkoper gemeten in ounces goud. De goud/zilver ratio tikte op 19 februari boven de 80 en staat ondertussen stevig daarboven, rond de 81. Dit geeft een behoorlijk potentieel voor zowel zilver als goud aangezien de omkering in de ratio altijd gebeurde tijdens positieve prijscycli in edelmetalen. Peter Hug – Kitco Metals Global Trading Director – heeft over de goud/zilver ratio het volgende te zeggen:

When I see silver approaching the 80:1 ratio with gold, my trading instinct would be to short gold and go long silver on a ratio play. So far, both times that manoeuvre has been employed, it’s proven to be very profitable

Maar of goud werkelijk lager gaat is in huidige staat van onrust niet zo zeker. De goudprijs laat de afgelopen weken daarnaast een reële bodem zien. Het potentieel van een hogere zilverprijs lijkt groter dan dat van een lagere goudprijs, hoe dan ook zal de ratio op termijn absoluut lager gaan en daar zijn enkel 4 scenario’s voor:

  1. Een lagere goudprijs.
  2. Een hogere zilverprijs.
  3. Een lagere zilverprijs maar nog lagere goudprijs.
  4. Of een hogere goudprijs maar nog hogere zilverprijs.

Take your pick.

Bronnen: Investment Watch Blog, Silver Seek, Forbes

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]