Dit kan niet blijven duren!

Het begrotingstekort in de VS is opgelopen tot $1,6 biljoen in de eerste tien maanden van het jaar. Dat is meer dan het dubbele in vergelijking met één jaar geleden.

Aan de economische situatie zal het niet meteen liggen. Van een recessie is op dit moment zeker nog geen sprake en de werkloosheid bedraagt amper 3,5%.

Het tekort benadert inmiddels alweer het niveau van tijdens de pandemie en dat is werkelijk krankzinnig als je er wat langer dan vijf minuten over nadenkt.

Tijdens de pandemie lag de economie compleet op z’n gat en deelde de overheid geld uit als nooit voorheen. 

In juli spendeerde de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld $497 miljard terwijl de inkomsten amper $221 miljard bedroegen.

De VS geeft dus meer dan $2 uit voor iedere dollar die ze aan belastingen innen! 

Ik moet je waarschijnlijk niet uitleggen dat dit een compleet onhoudbaar traject is en dat de VS op weg is naar een gigantische catastrofe.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft begin van de maand reeds de rating voor de VS verlaagd waardoor de VS nu geen deel meer uitmaakt van het select clubje met landen die de hoogste rating genieten. 

De ratingverlaging komt op een slecht moment. Biden zal namelijk in de rest van het jaar $1,8 biljoen aan nieuwe obligaties moeten plaatsen. Het is een monsterbedrag en geen kat die weet wie deze obligaties zal kopen. 

Noch de banken, noch het buitenland, noch de particulieren hebben ruimte of goesting om extra obligaties in portefeuille te nemen.

Blijft enkel de Fed over maar volgens het huidige monetaire beleid (QT) zijn ook zij verkoper van obligaties in plaats van koper. 

Ik zie het niet. En als er geen grote koper voor die obligaties wordt gevonden, zal men enkel meer kopers kunnen verleiden met nog hogere rentetarieven. 

De 10-jarige rente bedraagt nu reeds 4,22% en zadelt de overheid straks al op met meer dan $1 biljoen aan jaarlijkse rentebetalingen. 

De huidige staatsschuld nadert inmiddels de $33 biljoen. Als je dat moet financieren tegen een gemiddelde rente van 5% kijk je aan tegen $1,65 biljoen aan rente. Dat is $137,5 miljard per maand aan rente. 

Scroll eens even terug naar boven en zoek naar de inkomsten van de VS tijdens de maand juli. 

Heb je het gevonden? 

Zie je nu hoe onhoudbaar dit is? $137,5 miljard aan rente betalen terwijl je amper $221 miljard aan inkomsten realiseerde? 

En als iets niet kan blijven duren, moet het ooit stoppen.

De VS kan op deze manier niet verder gaan. 

Er moeten keuzes gemaakt worden.

Of besparen. Of weer geld printen.

Mijn geld staat op dat laatste. 

Het kan mij geen flikker schelen dat de edelmetalen dalen. Met iedere euro cash die ik binnenkrijg, koop ik via goud999safe.com nog steeds edelmetaal bij. Voor mijn part heb ik straks heel mijn vermogen in edelmetaal.

Persoonlijk kijk ik weer in de richting van zilver. Ik verwacht dat de prijs nog even beneden de $22 dipt vooraleer we de langverwachte golf 3 aanvatten en doorschieten naar de all-time high van $50.