Directe investeringen stijgen dramatisch

Goudmijnbouwbedrijven hebben afgelopen jaren kosten flink verlaagd, maar dat valt eigenlijk niet terug te zien in de waarderingen.

Bedrijven worden nog steeds tegen een fractie van eerdere hoogste noteringen verhandelt, aldus Bloomberg Intelligence.

Sinds de piekniveaus in 2008 zijn goudmijnbedrijven meer dan 50 procent in waarde gedaald.

Mijnbouwbedrijven hebben sinds die tijd flink in het personeel gesneden, zijn schulden drastisch gaan verminderen en gebruiken daarnaast nieuwe technieken om kosteneffectief te werken.

Die inspanningen zijn absoluut niet terug te vinden in de waarderingen op de beurs.

Daar gaat op een gegeven moment verandering in komen en dat is nu op bepaalde manier al terug te zien.

CIBC World Markets gaf aan dat goudmijnbouwbedrijven, in de eerste zes maanden van dit jaar, bijna 290 miljoen dollar direct hebben geïnvesteerd in exploratiebedrijven, de zogenaamde juniors.

Dat is het hoogste niveau in 10 jaar tijd en een verdubbeling van de investeringen van 2015 en 2016 samen.

Daarnaast is bijna 50 procent van het totale opgehaalde geld, geïnvesteerd in junior goudmijnbedrijven die genoteerd staan op de Canadese TSX, dit eerste half gerealiseerd door directe investeringen van grote goudmijnbouwbedrijven.

Tot nu toe was het niet eerder zo dat de 20 procent grens in een jaar werd overschreden.

Er is dus een behoorlijk grote interesse vanuit de sector zelf!

Daarnaast laten de analisten van CIBC weten dat de juniors zelf in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook meer moeten focussen op de directe investeringen van de grotere goudmijnbouwbedrijven.

Dit vanwege het feit dat steeds meer geld richting passieve beleggingsfondsen vloeit, zoals ETF’s, en dat geld dus niet direct richting de juniors en explorers gaat.

Het research team van CIBC verwacht daarmee dan ook dat het aantal directe investeringen enkel zal toenemen de komende tijd.

Vooral junior goudmijnbedrijven met projecten in de Yukon, Quebec, Ontario en Nevada zullen daarbij volgens de bank het meest gewild zijn.

Bronnen: Canadian mining Journal, Kitco, Northern Mining

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]