Verdachten aangehouden in Berlijnse goudzaak

Een speciale commando eenheid van de Duitse politie hebben verschillende mensen opgepakt die verdacht worden van het stelen van de zeldzame Big Maple Leaf, een 100 kilo zware gouden munt die drie-en-een-halve maand geleden gestolen werd uit het Berlijnse Bode-museum.

Volgens het Guinness Book of Records is het de op één na zwaarste munt ter wereld. Alleen de 1.012 kilo zware Australische munt Tonne Australia Kangaroo is zwaarder.

Voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de daders werd anderhalve week geleden een beloning uitgeloofd van 5000 euro.

Ook gaf de Duitse politie beelden vrij waarop drie mannen te zien waren met bivakmutsen op hun hoofd.

De dieven liepen om 3 uur ’s nachts van Hackescher Markt, een metrostation in de buurt van het museum, over het spoor naar station Friedrichstrasse.

De inbrekers zouden vervolgens een ladder hebben gebruikt om het Bode-museum binnen te klimmen en met behulp van een karretje zouden ze volgens de politie de munt naar buiten hebben gebracht.

Eerder deze week werd bekend dat er vier verdachten waren opgepakt in verband met de diefstal.

Het vrijgeven van de beelden heeft dus hoogstwaarschijnlijk zijn vruchten afgeworpen.

De opgepakte verdachten zijn 18 tot 20 jaar oud. Ze werden aangehouden bij invallen in de Berlijnse wijk Neukölln. De politie doorzocht daar twee woningen en een juwelierszaak.

Bij die operatie zijn maar liefst 300 politieagenten ingezet. De munt is nog steeds niet terecht en men vermoedt dat de munt hoogstwaarschijnlijk is omgesmolten.

De loodzware munt heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollars, maar is zo’n 4 miljoen Amerikaanse dollars waard.

Mocht de munt zijn omgesmolten dan is er veel van de waarde verloren gegaan, iets wat ook voor de dieven natuurlijk niet als ideaal bestempelt kan worden.

Oorspronkelijk was de Big Maple Leaf bedoeld als visitekaartje voor de jaarlijkse nieuwe Canadese gouden munt van 50 dollar. De enorme gouden munt bleek echter zo populair dat er vijf exemplaren van werden verkocht.

Een van de vijf zou in het bezit zijn van de Britse koningin Elizabeth II en andere exemplaren gingen onder meer naar Dubai. In december 2010 kreeg het Bode-museum in Berlijn een van de munten in bruikleen.

Bronnen: Morgenpost, New York Times, Goudhub, RTL Nieuws, Bild

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]