De kudde zit bijna altijd verkeerd

Goudprijzen voorspellen is blijkbaar nog altijd een moeilijke zaak. Meer nog, als we kijken naar wat de analisten er sinds het begin van het jaar van gebakken hebben, dan is dat niet echt schitterend.

Goud noteerde donderdag, net voor er belangrijke economische cijfers werden bekendgemaakt in de VS, net onder 1370 USD per ounce. Dat is niet zo ver meer van het hoogste peil in twee jaar. Sinds het jaarbegin heeft het goud er al 300 USD per ounce bij gedaan, goed voor een winst van zowat 30%!

De fantastische prestatie YTD heeft zelfs de beste analisten met verstomming geslagen. Zelfs de voorspellingen van een aantal fervente gold bugs werden zonder problemen verpletterd.

De verschillende inzendingen voor 2016 van de London Bullion Market Association tonen aan hoe moeilijk het is om goudprijzen te voorspellen, en vooral, hoezeer de analisten er aan het begin van het jaar naast zaten. Ze waren zonder uitzondering allemaal erg bearish.

De meerderheid van de analisten voorspelde dat goud onder 1000 USD per ounce zou zakken in de loop van het jaar. De winnaar van de wedstrijd van vorig jaar, Bernard Dahdah van Natixis, voorspelde zelfs een gemiddelde driecijferige prijs!

Slechts vijf voorspellers verwachtten dat goud op 1300 USD zou noteren, en alleen Martin Murenbeeld van Dundee Economics zag de huidige prijs in de sterren geschreven.

Het jaar is uiteraard nog niet gedaan, maar laat je toch niet te veel beïnvloeden door analisten van grote banken. En by the way, bepaalde grote jongens zoals UBS zien nu al een koers van 1400 USD voor het eind van het jaar terwijl Credit Suisse en Merrill Lynch boven de 1500 gaan volgend jaar. Zelfs ABN Amro keert de kar en gaat nu rond de 1425 voorspellen!

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999