Fusies en overnames weer bespreekbaar

Goud glanst weer nu beleggers op zoek zijn naar een veilige haven, weg van volatiele markten en lage rentes. Terwijl het metaal zo’n 25 procent steeg dit jaar zijn CEO’s van mijnbouwbedrijven een stuk positiever en neemt het aantal fusies en overnames weer toe.

Barrick Gold, de grootste goudproducent, kondigde vorige week plannen aan om zijn 50 procent aandeel in de grootste open-pit goudmijn in Australië van de hand te doen. Mede-eigenaar Newmont Mining Corp. gaf daarop aan bereid te zijn om tegen de juiste prijs te kopen. De deal zou volgens mensen bekend met de zaak zeker 1 miljard dollar op kunnen leveren.

Producenten van het edelmetaal kenden een gemengd kwartaal. Winst bij Newmont Mining en Agnico Eagle Mines versloeg alle verwachtingen. Bij Goldcorp en Kinross Gold viel de winst echter tegen.

Sean Boyd, CEO van Agnico Eagle, gaf aan zeer optimistisch te zijn over de toekomst. Hij meent dat het absoluut niet te laat is voor beleggers om nog te participeren in huidige rally, die begin dit jaar van start ging. De meest winstgevende producent van een van de best presterende grondstoffen van het jaar gaf aan dat hij verwacht dat zaken enkel beter zullen gaan. Boyd:

There’s still a tremendous amount of debt in the system. There’s an inability to create conditions for growth. You’ve got a negative-interest-rate environment, which is a great environment for gold from an opportunity-cost standpoint. And you’ve still got very strong demand coming out of China and India. So all the factors are there that can steadily move gold up

CEO van Fresnillo Mining – Octavio Alvidrez – gaf aan dat hij denkt dat ook de zilverprijs zijn bodem heeft bereikt. Daarnaast gaf hij aan dat – mochten zilverprijzen op huidig niveau blijven – Fresnillo nog sterker zal rapporteren in de tweede helft van het jaar.

Fresnillo, die 6 zilver- en goudmijnen uitbaat in Mexico – meldde voor het eerste half jaar een winst die 49 procent hoger was. Hogere productie en hogere goudprijzen zorgden ervoor dat de mijnwerker 474 miljoen dollar winst wist neer te zetten.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999