Voormalig directeur IMF verwacht hogere goudprijs

De stijgende goudprijs houdt naar verwachting aan terwijl de mondiale onzekerheid zich voort zet en de volatiliteit aanhoudt. Daarnaast zal ook de economische groei zwak blijven, nog een reden voor een continue stijgende goudprijs, aldus het voormalig plaatsvervangend hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) John Lipsky.

Lipsky, oud vice-directeur van het IMF en waarnemend directeur nadat Strauss-Kahn werd gearresteerd voor vermeend seksueel misbruik, gaf afgelopen maandag tijdens de Diggers and Dealers Mining conference in Kalgoorlie Australie aan:

The happy news for the gold miners is that in the near term the uncertainty is not a bad thing for the gold price

Ook Tim Evans van Long Leaf Trading Group denkt dat goud nog geen nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Belangrijkste driver voor een hogere goudprijs zal volgens hem de onzekerheid zijn omtrent de Amerikaanse dollar.

Voor Bloomberg geeft hij aan dat in het eerste half jaar van 2016 er “slechts” 1,5 miljard dollar richting de goud ETF’s stroomde op zoek naar een veilige haven. Zo’n 44 miljard stroomde ondertussen richting US Treasuries, ook een veilige haven. Als een fractie van de ene veilige haven – Treasuries – richting andere veilige haven – goud – zou stromen zou dat voor een flinke boost in de goudprijs kunnen zorgen.

Goud noteert vandaag stabiel terwijl beleggers wachten op de Amerikaanse banencijfers later op de dag. Goud blijft ondertussen op koers voor een tweede week van winst. Mark To, hoofd research bij Hong Kong Wing Fung Financial Group:

The jobs data will point to some optimistic economic forecast. Investors will have more speculations on earlier-than-expected rate hike

Peter Boockvar, hoofd marktanalyse voor de Lindsey Group, is daar niet zo zeker van. Voor hem is het duidelijk dat de vertraging in banengroei dit jaar geen afwijking betreft maar het begin is van een trend. Hij geeft aan dat hij niet verrast zou zijn wanneer de algemene verwachting van 180.000 nieuwe banen vandaag weleens een veel te positieve schatting zou kunnen zijn.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, The Australian, CNBC

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.