De Bundesbank wil z’n goud terug!

In tijden van economische onzekerheid, en vooral stijgende goudprijzen, wil je als belegger je goud dicht bij jou houden. Je hebt er immers niks aan dat je niet aan je goud kunt wanneer je het nodig hebt.

Dat is ook precies wat de Duitse Bundesbank denkt. De instelling heeft immers plannen aangekondigd om een deel van de goudreserves van Duitsland, die momenteel in het buitenland zijn opgeslagen, terug te halen naar Duitsland. Ten minste de helft van de goudreserves van het land zou tegen 2020 opnieuw naar Frankfurt worden gehaald, aldus aankondigingen van Voorzitter Jens Weidmann.

Hij vertelde dat 366 ton goud, goed voor een totale waarde van zowat 11,5 miljard euro, tot dusver naar Duitsland werden teruggehaald. Momenteel is er zowat 41,5% van de Duitse goudreserves opgeslagen in het land zelf, in totaal goed voor 1400 ton van het blinkende gele metaal.

In oktober vorig jaar waren de Duitse goudreserves goed voor zowat 3384 ton, een totale waarde van 120 miljard euro, de tweede grootste goudreserve, na die van de Verenigde Staten. Weidmann voegde er nog aan toe dat de rest van het goud in New York en Londen zal blijven, locaties die volgens hem even veilig zijn als Duitsland. In geval van nood kunnen deze reserves in deze steden vlug worden geliquideerd.

De Bundesbank krijgt al een tijdje kritiek in eigen land omdat ze een groot deel van de Duitse goudreserves aanhoudt in het buitenland. Critici vragen dat de volledige voorraad terugkomt naar Duitsland. Ze beschouwen het goud als een verzekering tegen wanneer er een enorme crisis uitbreekt, en de directe fysieke beschikbaarheid is daarbij uiteraard de doorslaggevende factor. Toen de Bundesbank echter in 2014 een poging ondernam om het goud te repatriëren vanuit New York, stuitte de Bundesbank op obstakels van de Amerikaanse overheid, toen ambtenaren de Duitse voorraad willen inspecteren die was opgeslagen in Amerikaanse kluizen.

“Ik geloof niet in samenzweringstheorieën, zei Hans Olaf Henkel, een Duits lid van het Europees Parlement, maar de Bundesbank zou de mogelijkheid moeten hebben om één keer per jaar de buitenlandse goudreserves te auditeren.” Wantrouwen alom, want sommigen zeggen zelfs dat het Duitse goud er niet fysiek aanwezig is, omdat er nog lijsten ontbreken met nummers van de goudstaven.

Zeer vreemd allemaal… houd dus je goud goed bij je!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]