David Einhorn: schrijf goud niet af!

De goudprijs heeft het momenteel niet onder de markt en staat zelfs op het laagste peil in twee weken. Beleggers zijn dol op aandelen nu de stemming in Frankrijk een heel stuk positiever is na de verwachte overwinning van Emmanuel Macron in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei aanstaande.

De bekende beheerder van hedgefondsen, David Einhorn, gaf toe dat goud een winstgevende belegging is. Dat schreef hij in de nieuwsbrief van Greenlight Capital over het eerste kwartaal. Volgens hem mogen we goud niet zomaar afschrijven.

“Goud is sinds het jaarbegin met zo’n 8% gestegen. Er is niets speciaals gebeurd, want goud heeft eenvoudigweg een deel van het verlies na de Amerikaanse presidentsverkiezingen omgekeerd”. Dat schreef Einhorn in zijn brief.

Volgens hem blijft goud op lange termijn een aantrekkelijke positie. De onderliggende uitgangspunten blijven immers ongewijzigd: de wereldwijde fiscale en monetaire beleidsbeslissingen blijven bijzonder riskant.

Zoals we eerder zeiden, is goud ten prooi gevallen aan winstnemingen aangezien beleggers op dit moment liever risicovolle activa zoals aandelen kiezen. Het momentum voor aandelen is uiteraard bijzonder goed, met lage rentevoeten en een gunstiger politiek klimaat in Europa dan begin dit jaar.

Maar beleggers zijn wel erg zelfgenoegzaam. Als we kijken naar de VIX-index, die de angst bij beleggers aangeeft, zitten we zo goed als op een laagtepunt.

Ook verontrustend is dat de rally op de aandelenmarkten voor een groot stuk wordt gedragen door een klein en beperkt clubje aandelen. Dat zorgt ervoor dat wanneer deze aandelen in de uitverkoop worden gezet, de indexen snel kunnen dalen.

Beleggers die zich willen beschermen tegen deze risico’s, moeten nu eenmaal een voldoende grote portie goud en zilver in portefeuille aanhouden. Het zijn nu eenmaal de enige beleggingen die buiten het banksysteem staan, en niet gefinancierd worden door schuld, zoals bij vastgoed bijvoorbeeld wel het geval is.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.