Indiase verkoop gouden sieraden zal deze week verdubbelen

Goudhandelaren in India zullen komende vrijdag extra kortingen in de strijdt gooien om klanten te lokken, zo schrijft het Indiase Money Control.

Er wordt deze week een gigantische verkoop van gouden juwelen verwacht wegens “Akshaya Tritiya”.

Vrijdag 28 april wordt deze feestdag vooral in het zuiden van India gevierd, waarbij normaliter veel goud wordt aangekocht.

Vooral Hindoes en Jains organiseren rond de feestdag vaak bruiloften en andere festiviteiten.

Wegens de demonetariseringsactie van de Indiase overheid afgelopen november kende de Indiase economie een dip.

Sinds begin dit jaar kent India juist daardoor weer een opleving in haar economie en dit zal hoogstwaarschijnlijk ook terug te zien zijn in goudverkopen tijdens Akshaya Tritiya.

Er wordt zelfs verwacht dat de verkoop zal verdubbelen ten opzichte van de feestdag vorig jaar. Toen werd er voor 20 ton goud gekocht, nu gaat men uit van zo’n 40 ton.

Wegens de overheidsactie in november kwamen veel mensen die van plan waren te trouwen toentertijd in de financiële problemen.

Men beschikte simpelweg niet over de middelen om een bruiloft te vieren zoals Indiërs gewend zijn; met een hoop goud.

Nu staat een sterk bruiloft seizoen voor de deur en ook zeker de sterke Indiase rupee zal een van de redenen zijn waarom Indiërs op Akshaya Tritiya meer zullen investeren.

Daarnaast: vorig jaar april staakten rond deze periode juist veel juweliers, wegens de 1 procent accijnsheffing die werd opgelegd door de Indiase overheid en de verplichting om goudverkopen beter te administreren.

Van al deze zaken hebben de consumenten dit jaar geen last.

Ze hebben genoeg keuze in exclusieve sieraden, gouden baren en munten. Daarnaast zullen de aandelenmarkten langer open zijn om te kunnen investeren in goud-ETF’s en andere goud-gerelateerde fondsen.

Daarbij probeert ook de Indiase overheid overigens een graantje mee te pikken, middels de “India Sovereign Gold Bonds”, waarop 2 maal per jaar 2,5 procent wordt uitgekeerd.

De Indiase regering doet daarmee ook vooral haar best om de goud-gekke Indiërs niet te laten investeren in het fysieke edelmetaal.

De goudimport drukt immers nog steeds gigantisch op de handelsbalans.

Bronnen: Financial Express, Money Control, Buillion Vault, Bank of India

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999