Verwende beleggers straffen Barrick Gold af

Barrick Gold ging afgelopen dinsdag maar liefst 11 procent lager op tegenvallende kwartaalresultaten.

Dat was het meest sinds juli 2015, waarmee het aandeel voor dit jaar nog slechts een plus kent van zo’n 6 procent.

De grootste goudproducent ter wereld kende tegenvallende resultaten op zowel omzet als productie en maakte hoger dan verwachtte kosten bekend.

De afgelopen zeven kwartalen was dit het tweede kwartaal dat tegenviel en daarmee wordt gelijk een van de redenen duidelijk waarom het aandeel zo’n klapper te verwerken kreeg.

De verwachtingen waren te hoog en beleggers verwend. De afgelopen vijf kwartalen wist Barrick constant beter te presteren dan verwacht.

Sinds eind 2015 kende het aandeel Barrick Gold dan ook een stijging van liefst 150 procent.

Barrick Gold gaf aan dat zij voor 2017 een goudproductie verwachten tussen de 5,3 en 5.6 miljoen ounces in plaats van de eerdere verwachting tussen de 5,6 en 5,9 miljoen ounces.

Dat mocht geen verrassing heten.

Het bedrijf had al eerder laten weten dat zij de helft van haar aandeel in de Veladero mijn in Argentinië zou verkopen aan het Chinese Shandong Gold Mining voor 960 miljoen dollar.

Zeker twee derde van haar verlaagde productieoutlook mag toe worden geschreven aan de verkoop hiervan.

De koersval afgelopen dinsdag mag dan ook vooral toe worden geschreven aan irrationeel sentiment onder de beleggers, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de druk die op het moment op het edelmetaal zelf staat.

Sinds afgelopen weekend staat de goudprijs lager, voornamelijk wegens de gemiddeld positief bevonden Franse verkiezingsuitslag. Dat tijdelijk negatieve sentiment voor goud mag door worden getrokken op de koers van Barrick.

Verder liet Barrick weten dat haar winst voor het eerste kwartaal uitkwam op 679 miljoen dollar. Diezelfde periode in 2016 was dat nog een verlies van 83 miljoen.

Talk about a tough crowd.

De omzet werd verwacht op 2,14 miljard maar viel tegen met een stijging van 3,3 procent naar 1,99 miljard.

Het enige probleem dat Barrick te wachten staat is de productiecapaciteit op de lange termijn. Na 2025.

Analisten onderstrepen dat ook, maar op de korte termijn is er nauwelijks iets aan de hand.

Andrew Kaip van BMO Capital Markets herhaalde zijn eerdere “Outperform rating” dan ook en zette een prijsdoel van 24 dollar op het aandeel.

Hoewel Anita Soni, edelmetalen analist bij Credit Suisse, haar prijsdoel met 1 dollar verlaagde tot 24 dollar, herhaalde ook zij haar eerder gedane “Outperform rating”.

Het gemiddelde prijsdoel van analisten impliceert een mogelijke stijging van 29 procent gebaseerd op een huidige prijs van 16.90.

Dan mag die 11 procent daling afgelopen dinsdag toch echt als lachertje worden bestempeld.

Volgens een algemene schattingspoll, samengesteld door Thomson Reuters, kent Barrick Gold een 46 procent “buy” rating. 46 procent van de analisten geeft aan om het aandeel aan te houden en slechts 8 procent is van mening dat het misschien verstandig is om het aandeel van de hand te doen.

Bronnen: Barrons, Bloomberg, Market Realist, Motley Fool

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]