Commerzbank: palladium en platina zullen minder presteren

Analisten van Commerzbank zien het tekort in palladium afnemen, zo gaven ze afgelopen woensdag aan in een rapport.

Komend kwartaal ligt de gemiddeld te verwachten palladiumprijs op 975 dollar, maar in het derde en vierde kwartaal zal het volgens de bank dalen tot 950 dollar.

Wat een verschil met afgelopen jaar, toen palladium bijzonder hard steeg, van 706 dollar per ounce naar 1033 dollar per ounce.

Commerzbank denkt dat het tekort in aanbod dit jaar af zal nemen wegens een lagere groei in vraag en een vermindering in ETF aanhoudingen. Tot nu toe vloeide er dit jaar al 200,000 ounces uit die ETF’s.

Alsof de duvel ermee speelde daalde de prijs gisteren direct drastisch met meer dan 2 procent tot 938.22 dollar per ounce om even later bij te trekken tot 945.75 per ounce.

Dat was het laagste punt sinds 11 oktober vorig jaar, terwijl het voor enkel deze maand al 9 procent lager staat.

Voor het kwartaal staat het edelmetaal zelfs 10,6 procent lager, haar grootste kwartaalverlies sinds eind december 2015.

Daniel Ghali, grondstoffen strateeg bij TD Securities:

“Speculators had been quite bullish in palladium for a while, now paring back bets since palladium came down from recent highs”

Ze voorspellen voor de andere edelmetalen wel stijgende prijzen.

De analisten zien goud komend kwartaal een gemiddelde prijs aan doen van 1.300 dollar per ounce, maar zal daarna naar verwachting stijgen tot een gemiddelde van 1.350 dollar per ounce.

Voor zilver voorspellen ze een gemiddelde prijs van 16,50 dollar per ounce komend kwartaal, 17 dollar in het derde en 18 dollar per ounce in het vierde kwartaal.

De platinaprijs gaat richting de 925 dollar per ounce in het tweede kwartaal en eindigt op de 975 dollar per ounce in het vierde kwartaal.

Dat zal hoogstwaarschijnlijk enkel komen door de te verwachten stijgende goudprijs, en niet door haar eigen fundamentals in vraag en aanbod, zo verwachten de analisten.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999