Chinese Shandong Gold mag Canadese TMAC Resources niet overnemen

De regering van de Canadese premier Justin Trudeau heeft het plan van het Chinese Shandong Gold Mining verworpen.

Shandong Gold wilde graag het Canadees goudmijnbouwbedrijf TMAC Resources opkopen, dat opereert in het Canadese Noordpoolgebied.

TMAC Resources is eigenaar van de Hope Bay goudmijn op het noordelijke grondgebied van Nunavut, een operatie die een luchthaven omvat.

Shandong, een acquisitieve door de Chinese staat gesteunde edelmetaalproducent, was in mei met TMAC overeengekomen om het in Toronto gevestigde bedrijf voor zo’n 150 miljoen dollar over te nemen.

In oktober ontving TMAC bericht dat de Canadese overheid opdracht heeft gegeven tot een nationaal veiligheidsonderzoek.

Het Canadese mijnbouwbedrijf gaf nu aan dat er een bevel is uitgevaardigd onder de Investment Canada Act dat Shandong niet met de overname door mag gaan.

Shandong bevestigde de verwerping in een verklaring, waarbij het aangaf dat het besluit was genomen met als doel de bescherming van de Canadese nationale veiligheid.

Ambtenaren onder Trudeau wilden geen commentaar geven over de kwestie. De banden tussen Canada en China staan namelijk op scherp sinds de arrestatie in 2018 van Meng Wanzhou, CFO van Huawei Technologies.

Die arrestatie van Wanzhou gebeurde vanwege een uitleveringsverzoek door Amerika. In de dagen na haar arrestatie zette China twee Canadezen gevangen op grond van spionage en stopte miljarden dollars aan landbouwimporten.

Canada blokkeerde dit jaar ook de Chinese telecomreus Huawei in een rol om het 5G draadloze netwerk van het land uit te rollen.

De Trump administratie heeft Amerikaanse bondgenoten namelijk aangespoord op hun hoede te zijn voor Chinese investeringen, wat ook tot mogelijke spionage kan leiden.

Sophy Lambert-Racine, woordvoerder van het Canadese ministerie van Industrie: “Canada remains open to investments that create jobs, growth, access to global trade and value chains, and long-term prosperity for Canadians, while protecting Canada’s national security interests”

De verkoop is volgens veiligheidsexperts een mogelijke bedreiging voor Canada, omdat het China grotere toegang geeft tot de Noordwestelijke Passage en wel erg dicht in de buurt komt van de early warning radar faciliteiten in het Noordpoolgebied.

TMAC daalde op het nieuws liefst 19 procent en haar aandelen zijn in totaal dit jaar al 70 procent in waarde gedaald.

Bronnen: New York Post, Wall Street Journal

Foto: Flickr