Zilver presteert naar verwachting het beste volgend jaar

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zien particuliere beleggers zilver volgend jaar als beste presteren, gekeken naar de (edel)metaalsector.

Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende online onderzoek van Kitco News, waar dit jaar 1015 mensen aan deelnamen.

Een totaal van 568 particuliere-stemmers, oftewel 56 procent, geeft aan dat ze verwachten dat zilver het komende jaar beter zal presteren dan andere metalen.

Dat vooruitzicht voor zilver komt terwijl het edelmetaal net een historische rally heeft gezien. In maart dit jaar daalde het namelijk tot 12 dollar per ounce. Sinds dat dieptepunt is het edelmetaal met liefst 115 procent gestegen.

Ter vergelijking, de goudprijs is met meer dan 20 procent gestegen ten opzichte van het dieptepunt in maart, toen het rond de 1.500 dollar per ounce koerste.

Ook veel analisten zien de zilverprijs in 2021 beter presteren dan de goudprijs. Lage rentetarieven, een zwakkere Amerikaanse dollar en stijgende inflatiedruk zullen zowel goud als zilver hoger zetten.

Beide edelmetalen worden gezien als veilige havens, echter wordt ook verwacht dat de economie weer aantrekt. Dat zal er voor zorgen dat zilver – dat ook een industriële toepassing kent – meer stijgt dan goud, zo is de verwachting.

Sommige analisten zien zilver wederom stijgen naar 50 dollar per ounce, haar recordhoogte tien jaar geleden. De meeste zien echter een meer gematigde rally, waarbij de koers tot boven de 30 dollar per ounce gaat.

Onder de financiële instellingen is de Canadese Bank CIBC het meest bullish op zilver. Zij verwacht een zilverkoers van gemiddeld 32 dollar per ounce.

Een verrassende uitkomst: beleggers zien koper als het op één na best presterende actief voor 2021. De koperprijs staat dicht bij het hoogste niveau in acht jaar tijd.

Aangezien er de verwachting is dat de wereldeconomie een herstel inzet, verwachten vele analisten dat de kopervraag zal groeien terwijl het aanbod blijft krimpen.

Goud komt voor de deelnemers op een derde plek gekeken naar prestaties voor volgend jaar. Veel analisten verwachten dat het gele edelmetaal volgend jaar boven de 2.000 dollar zal koersen.

Het edelmetaal zal naar verwachting goed presteren, aangezien de rente tot 2023 laag gaat blijven. Tezelfdertijd zal de inflatie moeten toenemen naarmate het economisch herstel vordert.

Ook de verwachtingen voor platina en palladium zijn positief, hoewel in mindere mate dan zilver, koper en goud.

Bronnen: Kitco

Foto: Flickr