Thaise goudexport hoog, Thai baht te sterk

Net als aan het begin van de coronapandemie, toen er grote rijen stonden voor de vele winkels waar goud wordt aangekocht en verkocht, blijven de goudverkopen in Thailand stijgen.

Voor veel huishoudens in Thailand geeft goud een financiële reddingslijn, aangezien er minder geld binnenkomt wegens lockdowns door de coronapandemie.

Een probleem voor de Thaise overheid, aangezien het zorgt voor een alsmaar stijgende lokale valuta – de Thai baht.

De goudexport steeg dit jaar naar een recordhoogte terwijl ook de goudprijs een record aandeed en Thai massaal sieraden, goudbaren en gouden munten van de hand deden om zo dagelijkse onkosten te kunnen dekken.

Handelaren in het edelmetaal verwachten dat die trend zich in 2021 gaat voortzetten, aangezien het coronavirus de steunpilaren van de Thaise economie (toerisme en productie) bijna tot een volledige halt heeft geroepen.

De lockdowns zorgen op de korte termijn voor meer armoede en hogere werkloosheidscijfers. MTS Gold Group, een exporteur van edelmetaal, verwacht daarom dat Thailand volgend jaar doorgaat met de verkoop van goud.

Pawan Nawawattanasub, CEO van YLG Bullion International – een van Thailand’s grootste handelaren in goud: “Gold is easier to sell than land or condominiums. Thai people still have high stockpiles of gold, as the nation has been more of a net importer than exporter in the past”

Naast het afsluiten van kortlopende leningen, het niet betalen van schulden en het vinden van een tweede baan is de verkoop van goud om in levensonderhoud te voorzien de meest voorkomende manier waarop de gemiddelde Thai de economische neergang heeft doorstaan.

Als gevolg daarvan is de goudexport in de periode van januari tot oktober gestegen tot 237,4 ton. In vergelijking, uit officiële gegevens blijkt dat dit voor geheel 2019 170 ton goud was.

De netto-export tijdens de eerste 10 maanden van 2020 behapt 135 ton goud en dat is het hoogste sinds ten minste 2010, zo blijkt uit cijfers van het Thaise ministerie van Handel.

De Thaise overheid komt daardoor in de problemen, aangezien het zorgt voor een sterkere Thai baht. Die stijging bedreigt het toch al fragiele economische herstel.

De baht steeg sinds haar dieptepunt in april met meer dan 9 procent, iets wat eveneens is toe te schrijven aan de zwakte van de Amerikaanse dollar.

Zoals in vele landen groeit de onrust onder de Thaise bevolking, zeker ook wegens de toekomstige economische onzekerheden maar meer gericht op diegene die verantwoordelijk zijn voor het beleid.

Voornamelijk de jongere generatie organiseert al maandenlang massaprotesten. Zij eisen het aftreden van premier Prayuth Chan-ocha, een gepensioneerd legerleider die de macht greep in 2014.

Opmerkelijker is dat ze ook in het openbaar kritiek uitten op koning Maha Vajiralongkorn, die door een strenge wet wordt beschermd tegen belediging (majesteitsschennis).

De demonstranten riskeren zo fikse strafvervolging, maar er lijkt wat geknapt onder de Thai. Gezien de massaliteit van de protesten blijkt de zittende macht redelijk machteloos.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr