Chinese interesse in Glencore’s goudmijn in Kazachstan

Kazachstan

Mijnbouwgigant Glencore overweegt de verkoop van zijn grootste goudmijn, de Vasilkovskoye goudmijn in Kazachstan. Chinese mijnbouwbedrijven hebben hoogstwaarschijnlijk de meeste interesse voor de acquisitie. Glencore wilt graag zijn schuldenberg verkleinen en de verkoop van de Vasilkovskoye mijn zou daaraan bij kunnen dragen.

Volgens de Financial Times onderzoekt het grondstoffenbedrijf met het hoofdkantoor in het Zwitserse Baar verschillende opties om meer inkomsten te genereren voor de afbetaling van de schuld. De verkoop zou naar schatting 2 miljard dollar op kunnen brengen.

Het zou betekenen dat Glencore dichter bij haar voorgenomen doelstelling komt om de netto schuld tot onder de 18 miljard te brengen. Tegen het einde van 2017 is het plan om dat verder terug te brengen tot onder de 15 miljard. Met die actie willen zij voornamelijk beleggers geruststellen. Vorig jaar groeide de bezorgdheid onder beleggers of Glencore wel het hoofd kon bieden aan de drastisch gedaalde grondstoffenprijzen.

Een veel kleinere Glencore goudmijn in Kazachstan werd begin dit jaar verkocht voor 100 miljoen dollar aan Polymetal International. Productie van goud en andere edelmetalen wordt door Glencore niet gezien als een kernactiviteit. Steven Kalmin – Glencore’s CFO:

We still produce significant gold and silver — non-core for us — in South America, North America, Kazakhstan and Australia and we’re looking at further monetisation there

Glencore heeft een belang van zo’n 70 procent in het Vasilkovskoye project dat jaarlijks rond de 350.000 ounce goud produceert. Het bedrijf heeft 1,4 miljard dollar aan “streamingdeals” afgesloten waarbij zij tegen vaste prijs vooruit wordt betaald voor toekomstige edelmetaalproductie. Een dergelijke deal zou ook rondom de Vasikovskoye mijn kunnen worden gesloten.

Bronnen: Financial Times, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]