Ook CPM Group ziet goede vooruitzichten voor zilver

Dit zou wel eens een belangrijk jaar kunnen gaan worden voor zilver. Ook het commodities research en consulting bedrijf CPM Group, dat ook financieel advies geeft en verschillende activa onder beheer heeft, laat in zijn “Silver Yearbook 2016” weten dat dit jaar weleens de kentering zou kunnen betekenen voor de zilverprijs.

Het in New York gevestigde CPM Group denkt dat de zilverprijs een sterkere steun zal ondervinden nu de fundamenten zilver lijken te ondersteunen:

Prices are forecast to benefit from slowing mine supply, modestly rising fabrication demand, and ongoing strength in investment demand

Zilver kende in april haar beste maand sinds 2013 met een flinke 15 procent stijging. Afgelopen week alleen al steeg het edelmetaal 4,5 procent. Oorzaken zijn onder andere de zwakkere dollar en het feit dat de vooruitzichten voor de industriële vraag naar zilver verbeterde, zeker gekeken naar de Chinese economie die zich lijkt te stabiliseren.

Ongeveer de helft van de vraag naar het edelmetaal heeft een industriële oorsprong. Gedacht kan worden aan elektronische producten en zeker ook de nog steeds groeiende markt van zonnepanelen. China’s zilver import steeg in maart maar liefst 39 procent in vergelijking met een maand eerder.

De rally van de zilverprijs zou wel beperkt kunnen blijven op de korte termijn, zo zegt de CPM Group. Zij verwacht dat het metaal voor de rest van het jaar tussen de 14,60 en de 18 dollar zal bewegen. Het bedrijf benadrukt dat voor een solide steun voor de vraag naar zilver het metaal hulp nodig heeft van zowel de korte als de lange termijn beleggers. CPM Group:

It needs a combination of both longer term and shorter term investors to push silver investment demand higher on a sustained basis. Shorter-term investors may need some serious jolt to drive them back to the silver market in a meaningful way

Toch lijken de najagers van “hot money” een soort van self-fulfilling prophecy te creëren waarin de zilverprijs uitschieters naar boven kent. Het “Silver Yearbook 2016” kwam uit voordat afgelopen week de zilverprijs verticaal ging. Met “fundamentals” heeft dat niets te maken, wel met speculatie. En in een kleine markt als de zilvermarkt kan dat voor enorme uitschieters gaan zorgen.

Bronnen: Bloomberg, Kitco, CPM Group, ETF Daily News

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999