Chinese goudmarkt in augustus: instroom in goud-ETF’s houdt aan

De handelsvolumes van goud op de Shanghai Gold Exchange (SGE) en goudfutures op de Shanghai Futures Exchange (SHFE) bedroegen in augustus respectievelijk 567 ton en 3.596 ton, beide hoger ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De handelsvolumes van goud op de SGE en goudfutures op de SHFE stegen met respectievelijk 6,5 procent en 3,9 procent op jaarbasis.

Eind augustus bedroegen de Chinese goud-ETF aanhoudingen in totaal 70,4 ton (4,1 miljard dollar), een stijging van 0,8 ton op jaarbasis.

Het bleek de derde maand op rij met een netto-instroom. De Chinese CSI300-aandelenindex bleef volatiel en zwak, na zijn slechtste maand sinds oktober 2018, en dit woog op de risicobereidheid.

Ook profiteerden veel beleggers van de prijsdaling van goud begin augustus om in de markt te stappen of aanhoudingen in goud-ETF’s te vergroten.

In augustus werd in totaal 150 ton goud onttrokken aan de SGE, een stijging van 39,3 ton ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en 38,6 ton ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Uit een analyse van historische gegevens blijkt dat de Chinese vraag naar fysiek goud op groothandelsniveau de neiging heeft te stijgen na het laagseizoen voor goudconsumptie in het tweede en derde kwartaal.

Fabrikanten promoten producten gewoonlijk tijdens de jaarlijkse Shenzhen Jewellery Fair begin september of bereiken detailhandelaars via eigen handelsbeurzen, waardoor in beide gevallen de bevoorradingsactiviteiten in augustus moeten worden opgevoerd.

Nu het laagseizoen voor de consumptie van gouden sieraden ten einde loopt beginnen juweliers zich ook voor te bereiden op promoties tijdens festivals en op feestdagen.

Denk aan het mid-Autumn Festival in september en de nationale feestdag begin oktober, waardoor de vraag naar goud van de groothandelaren in augustus en september meestal stijgt.

De Chinese vraag naar fysiek goud kan met andere woorden de komende maanden profiteren van seizoensaankopen.

Consumenten geven met de naderende feestdagen in september en oktober over het algemeen meer uit aan gouden sieraden, wat mogelijk een hogere vraag naar fysiek goud op groothandelsniveau creëert.

China importeerde in juli verder 66,6 ton goud, 2 ton minder dan de maand ervoor en 22,9 ton meer dan juli 2019.

Bron: WGC

Foto: Flickr