Morgan Stanley zegt dat zilver een betere inflatiehedge is dan goud

In haar laatste grondstoffenrapport kijkt de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley naar de belangrijkste verschillen tussen de goud- en zilvermarkt.

Ze merken op dat, nu we afstevenen op een post-pandemische wereld, veel beleggers op zoek zijn naar manieren om zich voor te bereiden op toekomstige onzekerheden.

Voor sommigen betekent dat beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver een oplossing kan zijn. De bank heeft de punten die zij maakt opgesplitst in 5 hoofdgebieden:

 1. Zilver is waarschijnlijk meer verbonden met de wereldeconomie
  “De helft van al het zilver wordt gebruikt in de zware industrie en de hightech. Daardoor is zilver gevoeliger voor economische veranderingen dan goud, dat slechts in beperkte mate wordt gebruikt voor andere doeleinden dan sieraden en beleggingen. Als de economie aantrekt, neemt de vraag naar zilver toe.”
 2. Zilver kan een betere inflatiehedge zijn
  “Historisch gezien hebben zowel goud als zilver stevige winsten geboekt wanneer de Amerikaanse inflatie toeneemt. Beide edelmetalen worden gewaardeerd in Amerikaanse dollars, dus als de dollar in waarde daalt, stijgen goud en zilver meestal omdat ze minder duur worden om te kopen in andere valuta. Gezien de grotere industriële vraag, stijgt zilver meer dan goud bij een stijgende inflatie en een dalende dollar.”
 3. Zilver is volatieler dan goud
  “De volatiliteit van de zilverprijs kan twee tot drie keer groter zijn dan die van goud op een bepaalde dag. Hoewel handelaren hiervan kunnen profiteren, kan een dergelijke volatiliteit een uitdaging vormen bij het beheren van portefeuillerisico’s.”
 4. Goud is een krachtigere diversificator geweest dan zilver
  “Zilver kan worden beschouwd als een goede portefeuillediversificator met een matig zwakke positieve correlatie met aandelen, obligaties en grondstoffen. Goud wordt echter beschouwd als een krachtigere diversificator. Het is consequent niet gecorreleerd aan aandelen en heeft zeer lage correlaties met andere belangrijke activaklassen – en met goede reden: In tegenstelling tot zilver en industriële basismetalen, wordt goud minder beïnvloed door economische dalingen omdat de industriële toepassingen vrij beperkt zijn.”
 5. Zilver is momenteel goedkoper dan goud
  “Zilver is veel goedkoper dan goud, waardoor het toegankelijker is voor kleine particuliere beleggers. Voor degenen die net beginnen met het opbouwen van hun portefeuilles, kunnen de lagere kosten van zilver het een betere beleggingskeuze maken.”

Bron: Kitco

Foto: Flickr