Grote stijging in goudprijs mogelijk in minder dan twee jaar

Beleggers in edelmetalen moeten niet wanhopen want de lange termijn vooruitzichten blijven positief, aldus Jeff Christian, managing partner van het in New York gevestigde grondstoffenonderzoeksbedrijf CPM Group.

De recente daling van de prijzen sinds augustus 2020 is slechts de stilte voor de storm. Christian is van mening dat er een nieuwe stijging aan komt in een aanhoudende bull markt. Huidige zwakke koersen ziet hij als de laatste consolidatiefase.

Het SPDR Gold Shares GLD exchange-traded fund en de iShares Silver Trust, die de goud- en zilverprijzen volgen, daalden respectievelijk 12 en 7,7 procent over de periode 3 augustus 2020 tot en met afgelopen vrijdag. Die consolidatie kwam na een rally die eind 2015 / begin 2016 begon.

Veel Wall Street professionals merken op dat lange termijn bull markten vaak worden onderbroken door periodes van zijwaartse prijsactie na substantiële rally’s.

Met andere woorden, de rally in elke activaprijs, met inbegrip van metalen, zal perioden kennen waarin prijsstijgingen ofwel licht omkeren of een tijdje pauzeren voordat er hoger wordt gegaan.

De hervatting van de haussemarkt zal afhangen van hoe de economie en het politieke klimaat zich zowel in eigen land als internationaal ontwikkelen, aldus Christian.

Op basis van de analyse van zijn bedrijf zegt Christian echter dat hij in 2023 tot 2025 veel hogere goud- en zilverprijzen verwacht, wellicht op “recordniveaus”.

Dat zou een aanzienlijke rally betekenen voor beide grondstoffen, die onlangs respectievelijk 1.750 en 22,38 dollar per troy ounce aandeden.

De recordniveaus voor de metalen waren voor goud en zilver respectievelijk meer dan 2.000 dollar en meer dan 48 dollar. Met andere woorden, de rally in zilver zou veel heviger kunnen zijn dan de stijging van de goudprijs.

Christian ziet de recente inflatiegolf als tijdelijk, en dat de rente de komende tien jaar waarschijnlijk laag zal blijven. Zulke lage rentestanden zullen beleggers er niet toe aanzetten hun goudbezit te dumpen ten gunste van vastrentende waarden.

Iedereen die wil profiteren van de waarschijnlijk komende opleving zou moeten overwegen goud en zilver te accumuleren, zeker op het moment dat de prijs daalt.

Bron: Forbes

Foto: Flickr