China zag hogere vraag naar goud in september

Chinese goud-ETF’s kenden in september een vierde opeenvolgende maandelijkse instroom en bereikten 73 ton (4 miljard dollar – of RMB 27 miljard), het op één na hoogste cijfer ooit. Op jaarbasis bedroeg daarmee de instroom in Chinese goud-ETF’s 11 ton.

Nu het hoogseizoen voor goudconsumptie nadert, steeg de vraag naar fysiek goud op groothandelsniveau in China. Zowel de goudopnames aan de Shanghai Gold Exchange (SGE) in september als de goudimport in augustus waren hoger dan de maanden ervoor.

Turbulentie op de lokale aandelenmarkten bleek een belangrijke factor, die de aantrekkingskracht van goud-ETF’s in september heeft vergroot. De Shanghai Composite Stock Index daalde in de tweede helft van de maand met 4 procent, waardoor eerdere winsten bijna teniet werden gedaan.

Daarnaast was er de lagere lokale goudprijs, die 4 procent was gedaald, wat beleggers ertoe heeft aangezet de markt te betreden of een strategische blootstelling aan goud-ETF’s te verhogen.

Goudopnames aan de SGE stegen tot 191 ton in september, 27 procent meer op jaarbasis en 63 procent meer dan in 2019. Ten eerste was er de zevendaagse nationale feestdag begin deze maand (oktober), wat een belangrijk verkoopmoment is voor Chinese sieraden verkopers. Dat leidde tot hogere volumes en een grotere groothandelsvraag in september.

Ten tweede kiezen steeds meer sieradenfabrikanten ervoor om rond half september hun nieuwe producten te tonen of aantrekkelijke aanbiedingen te doen op onder meer de Shenzhen Jewellery Fair. Deze promotionele inspanningen trekken doorgaans detailhandelaars vanuit het hele land aan, waardoor de vraag naar fysiek goud toeneemt.

De Chinese goudimport bedroeg in augustus verder 76,9 ton, 10,3 ton meer dan de maand ervoor en in lijn met het niveau van augustus 2019. Na een zwak tweede kwartaal trekt de Chinese goudvraag gewoonlijk aan, wat leidt tot een grotere goudimport. Deze trend is vooral duidelijk te bemerken in zowel augustus als september.

De nationale feestdag begin oktober was het startschot van het vierde kwartaal voor de Chinese vraag naar gouden sieraden. Volgens de Shanghai Gold Jewellery Assocation kochten consumenten tussen 1 en 7 oktober in Shanghai voor in totaal 938 miljoen RMB aan gouden sieraden, 65 procent meer dan vorig jaar en eveneens boven het niveau van 2019.

Bron: WGC

Foto: Flickr