Serieuze stress in de Kopermarkt

De voorraden van Koper dalen wereldwijd richting oncomfortbale niveau’s. En er moet “iets” gebeuren, want Koper is vitaal voor de wereldeconomie. Bloomberg News vraagt zich af wat er gebeurt wanneer de belangrijkste metaalbeurs, de LME, zonder fysiek metaal valt.

De regels worden gewijzigd

De LME wijzigt dus nu de regels voor het Koper contract. Al wie SHORT zit op de LME is in normale omstandigheden verplicht om ook effectief metaal, Koper in dit geval, te leveren aan de opslagplaatsen van de LME om de openstaande positie te sluiten.

Behalve nu er te weinig Koper in de markt circuleert. Mits een kleine boete, worden “shorts” nu simpelweg in papier afgehandeld.

 

Of dit het probleem gaat oplossen voor de industrie is vanzelfsprekend uiterst twijfelachtig. De partijen die short zaten hebben nu wel een “out” en dit vermijdt op korte termijn een enorme “spike” omhoog voor de prijzen.

 

Wanneer wij er altijd op hameren dat je edelmetalen best gewoon echt “fysiek” koopt en niet via een afgeleid product (of ETF), is bovenstaande de belangrijkste reden.

 

Bij elke normale marktwerking of prijsbeweging voor goud en zilver, zal de markt veel aankunnen. Op die momenten (bijna altijd dus) is er nauwelijks verschil tussen afgeleiden en het echte product.

 

Maar die keer dat het echt nodig is, zal enkel fysiek metaal dat volledig voor jou gealloceerd is, gegarandeerd profiteren.

 

Wij verwachten niet anders dan een gigantisch verschil tussen beiden. Papier versus fysiek wordt het grootste spectakel wanneer de fysieke tekorten ook bij goud en zilver voor de deur staan.

 

Koop daarom enkel Zilver dat 100% gealloceerd is en je dus volle eigendom is.

 

De zilverprijs probeert op dit moment toch iets in gang te zetten. De prijs noteert weer wat hoger en ook de goud/zilver ratio daalt. Sinds begin oktober en voor het eerst sinds de start van #Silversqueeze in februari van dit jaar, doet de prijs van zilver het dus beter dan de prijs van goud.

Dat is eigenlijk wat we willen. We willen dit vooral ook zien doorzetten. Wanneer de verhouding tussen goud en zilver daalt, stijgen beide metalen immers meestal in prijs. De kleinere zilvermarkt stijgt dan alleen sneller dan goud, waardoor de ratio tussen beiden daalt.