China voert Zwitserse goudimport op, meeste sinds 2016

De Chinese goudimport vanuit Zwitserland steeg in juli naar het hoogste niveau in meer dan vijf jaar tijd, een teken dat de vraag verbeterd.

China, ’s werelds grootste consument en producent van goud, verscheepte in juli meer dan 80 ton vanuit Zwitserland, volgens de Zwitserse federale douaneadministratie. Dat is meer dan het dubbele van de vorige maand en acht keer meer dan in mei.

De gegevens wijzen erop dat de Chinese vraag naar goud weer aantrekt, na te zijn getroffen door lockdowns om uitbraken van Covid in verschillende grote steden onder controle te krijgen.

Hoewel de aankopen van het land zelden het vermogen hebben om de prijzen op te drijven, kunnen ze wel een bodem leggen wanneer westerse investeerders verkopen.

Nikos Kavalis, managing director bij het adviesbureau Metals Focus: “China has gone from a situation where everything was closed to things are back to semi-normality. The market’s still not great, but it’s definitely a lot better than it was in April”

Zwitserland is ’s werelds grootste raffineerder van goud – vier van de grootste raffinaderijen zijn Zwitsers – en daarmee ook de grootste importeur en exporteur.

De exportgegevens van Zwitserland worden vaak gebruikt om te meten welke landen goud aankopen, en hoeveel.

Terwijl de Zwitserse goudimport vorige maand 157 ton bedroeg – ruwweg in lijn met de totalen van mei en juni – exporteerde het in juli meer dan in totaal 200 ton Zwitsers goud, het hoogste maandtotaal sinds december 2016 (297 ton).

Krishan Gopaul, analist bij de World Gold Council gaf in een tweet aan dat een 147 procent stijging in de export naar China de belangrijkste drijfveer was, maar aanzienlijke stijgingen werden gezien in de meeste belangrijke markten.

In totaal verscheepte China in juli meer dan 80 ton (2,56Moz) goud ter waarde van 4,4 miljard dollar vanuit Zwitserland – een record op 6 jaar tijd, en het op een na hoogste sinds 2012.

Volgens The World Gold Council was ook de instroom in Chinese goud-ETF’s het meest sinds april 2020.

De goudkoers weet daarbij dit jaar weinig tractie te vinden, nadat het in maart een recordhoogte bereikte toen de Russische invasie in Oekraïne de vraag naar een toevluchtsoord aanwakkerde. De prijs blijft daarmee koersen tussen de 1.700 en 1.800 dollar per ounce.

Bronnen: Stockhead, Bloomberg