Rusland wil eigen goudstandaard introduceren

Rusland wil een eigen internationale standaard voor edelmetalen introduceren, nadat het door de London Bullion Market Association (LBMA) werd verboden van de Westerse standaard. Deze standaard zou een vaste prijs in nationale valuta kunnen hebben.

Het ministerie van Financiën van het land zei dat het “van cruciaal belang” is om de nieuwe Moscow World Standard (MWS) te creëren om “het functioneren van de edelmetaalindustrie te normaliseren” en een alternatief te bieden voor de LBMA.

Rusland stelt ook voor om de prijzen van edelmetalen vast te stellen in de nationale valuta van de belangrijkste lidstaten of via een nieuwe munteenheid – zoals de nieuwe BRICS-munt die door de Russische president Vladimir Poetin is voorgesteld.

Het comité voor de vaststelling van de prijzen zou centrale banken en andere grote banken uit de Euraziatische Economische Unie (EEU) omvatten. Lidstaten van de EEU zijn Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland, Kirgizië en Armenië.

De bedoeling zou zijn het lidmaatschap aantrekkelijk te maken voor grote goudspelers zoals China, India, Venezuela, Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen.

Volgens de door het Ministerie van Financiën gepubliceerde brief zou de oprichting van een dergelijke organisatie het monopolie van de LBMA snel teniet doen en zorgen voor een stabiele ontwikkeling van de edelmetaalindustrie in Rusland en de rest van de wereld.

Tevens werd verduidelijkt dat het voorstel voor de nieuwe standaard niet afkomstig was van het Ministerie van Financiën, maar juist van marktdeelnemers.

Volgens het ministerie van Financiën was Rusland in 2021 de op een na grootste goudproducent naar volume, met een stijging van de goudproductie met 9 procent tot 343 ton.

Rusland is eveneens een van de drie grootste producenten van platina, palladium en rhodium. De edelmetaalindustrie in Rusland is goed voor ongeveer 25 miljard dollar per jaar.

Toen de spanningen eerder dit jaar tussen Rusland en Oekraïne tot een hoogtepunt kwamen heeft de LBMA haar accreditatie van Russische edelmetaalraffinaderijen opgeschort.

Hierdoor mogen zij geen nieuwe producten in Londen meer verkopen. De opschorting werd op 7 maart officieel bekrachtigd.

Bronnen: Kitco, Reuters