Centrale banken kopen recordbedrag aan goud eerste helft 2019

Centrale banken kochten in het eerste halfjaar voor 15,7 miljard dollar aan goud, een recordbedrag. Dit blijkt uit data die de World Gold Council (WGC) bekend maakte. Landen als China en Rusland kochten daarbij 374 ton goud.

Centrale banken waren goed voor bijna een zesde van de totale vraag naar goud in die periode. Zij hebben sinds het verlaten van de goudstandaard in 1971 niet zoveel goud gekocht. Negen centrale banken hebben in het eerste half jaar van 2019 goud aangekocht.

In haar second-quarter Gold Demand Trends report, geeft de WGC aan dat centrale banken tussen april en juni in totaal 224 ton goud opkochten. Totale wereldwijde vraag naar het edelmetaal kwam uit op 1.123 ton in het tweede kwartaal.

De vraag naar goud liep daarmee op jaarbasis 8 procent op in het tweede kwartaal. De WGC denkt dat een soepeler monetair beleid en geopolitieke onzekerheid de vraag naar goud in de kaart speelt. De vraag naar fysiek goud in de eerste helft van dit jaar steeg naar 2.182 ton, het meest in drie jaar tijd.

In India steeg de vraag naar goud voor sieraden met 12 procent tot 168,8 ton in vergelijking met vorig jaar. Toch is die vraag nu flink teruggeschroefd en eigenlijk zelfs tot stilstand gekomen. Dit vanwege verschillende maatregelen genomen door de Indiase overheid, zoals een verhoging van de BTW op goud.

“Indian demand was boosted early in the quarter by the wedding season and festival buying, before slowing sharply as the gold price rallied in June”

En terwijl India een sterke groei zag werd er in China, de grootste goudconsument ter wereld, voor een derde kwartaal op rij minder goud aangekocht. Het daalde 4 procent tot 137,8 ton in het tweede kwartaal.

Voor goudbeleggers begon het tweede kwartaal zuurtjes maar eindigde met een knal. Goud-ETF’s kende een bijzonder goede maand, met een instroom van 67,2 ton. Dat betrof een stijging van liefst 99 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar.

Hoewel beleggers massaal in goud-ETF’s investeerden was er weinig interesse in het fysieke edelmetaal. WGC geeft aan dat de vraag naar gouden baren en muntstukken daalde naar het laagste niveau sinds 2009 tot 476.9 ton.

Hoewel niet een significante factor voor de fysieke goudmarkt daalde ook de vraag vanuit de technologiesector in het tweede kwartaal, met 3 procent, tot 81,1 ton.

Bron: WGC, Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr