Capital Economics: “Goudaankopen centrale banken gaat dit jaar hoogste zijn in 59 jaar tijd”

Centrale banken wereldwijd zijn niet van plan hun stijgende goudvoorraden op korte termijn te verkopen, aldus Capital Economics. Volgens het economisch onderzoek adviesbureau gaat de aankopen dit jaar een hoogtepunt bereiken dat de afgelopen 59 jaar niet is voorgekomen.

Capital Economics senior grondstoffeneconoom Ross Strachan: “We estimate that central banks bought approximately 375 tonnes in the first half of 2019 and we are nudging up our expectation of global official-sector net purchases for the whole year from 675 to 725 tonnes. This would be the highest level since the 1960s”

Het nieuwe record van dit jaar zou de 51-jarige piek op de goudmarkt van vorig jaar overtreffen. De toegenomen interesse van de officiële sector werd aangewakkerd door een diversificatiedrang van de Amerikaanse dollar, aldus Strachan, waarbij hij opmerkt dat de trend bijzonder gunstig te noemen is voor de goudkoers. Die trend zal zich volgens hem ook voortzetten.

Capital Economics heeft haar prognose voor dit jaar naar boven bijgesteld nadat de Europese centrale banken ervoor kozen om een 20-jaar oude overeenkomst te beëindigen die de verkoop van goud coördineerde. De reden om af te zien van die overeenkomst is volgens Strachan omdat centrale banken simpelweg niet van plan zijn goud te gaan verkopen.

De in 1999 ondertekende Central Bank Gold Agreement werd gebruikt om de goudmarkt te stabiliseren door de grootschalige verkoop van goud door centrale banken te beperken. Het einde van de Central Bank Gold Agreement geeft aan dat de zorgen over de goudverkopen van de centrale banken achter ons liggen, aldus Strachan.

Bob Haberkorn, senior marktstrateeg bij RJO Futures in Chicago, ziet dat markten voorzichtig optimistisch zijn op goud. Hoewel de goudkoers vandaag voor een tweede dag op rij daalt, na de mededeling gisteren dat de Fed de rente met een kwart verlaagde, ziet Haberkorn dra een herstel. Echter zal goud door de 1.440 dollar per ounce moeten breken vooraleer het edelmetaal echt hoger kan gaan.

Bron: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr