Goud daalt na eerste renteverlaging sinds financiële crisis

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, heeft gisteren voor het eerst in tien jaar de rente verlaagd met een kwart procentpunt. Een ongebruikelijke stap aangezien sinds 2015 er juist 9 rentestappen hoger werden gezet.

In maart werd al gezegd dat er geen verhoging meer zou komen en in juni was er al sprake van een mogelijke renteverlaging. De laatste keer dat de rente verlaagd werd was in december 2008. Daarvoor waren er meerdere verlagingen, tot de rente omlaag werd gebracht tot bijna nul in verband met de financiële crisis.

Goud daalde op het nieuws en ook vandaag staat de goudprijs lager. Toch blijft de koers stevig boven de 1.400 dollar per ounce. De daling werd voornamelijk veroorzaakt doordat Fed-voorzitter Jerome Powell weinig duidelijkheid verschafte over het toekomstige pad van mogelijke renteverlagingen.

In juli deed goud nog de 1.453 dollar per ounce aan. Toch staat het edelmetaal nog altijd 10 procent hoger dan begin dit jaar.

Howie Lee, econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp.: “The Fed poured cold water on the market and we are seeing a reversal in most asset classes, gold included. Overall, it appears that the Fed is not entirely sure of its future policies in the near-term. An unclear Fed means confused markets, and I expect volatility to be high in the near term”

Aandelenmarkten gingen eveneens lager, aangezien de markt uitging van een renteverlaging van een half procentpunt. Ook de andere edelmetalen gingen lager, inclusief zilver dat de laatste tijd aan een inhaalslag was begonnen ten opzichte van grote broer goud.

Hoewel duidelijk dat de actie van de Fed niet zo accommoderend was als beleggers hadden gehoopt, mag niet over het hoofd worden gezien dat dit de eerste keer is in meer dan tien jaar dat zij haar houding ten opzichte van kwantitatieve aanscherping – of normalisering – omkeert.

Voorzitter Powell concentreerde zich op het feit dat er een langzame en methodische ommekeer in monetair beleid was, die dit jaar begon toen ze voor het eerst stopte met het verhogen van de tarieven.

Deze belangrijke ommekeer in monetair beleid mag best zwaar op worden gevat. De renteverlaging van vandaag bevestigt dat de Federal Reserve maatregelen heeft genomen, en zal blijven nemen, om de economische expansie in de VS te ondersteunen.

Het is daarbij zeer waarschijnlijk dat de Fed de rente dit jaar nog minstens één keer zal verlagen, hetzij in september of in december.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr