Canadese beurs weet als beste te presteren

Foto: Flickr

De grootste stijging van goud sinds 2010 zorgde ervoor dat Canadese aandelen dit jaar als beste presteren gekeken naar aandelenmarkten in de ontwikkelde landen.

Een jaar nadat producenten van grondstoffen er voor zorgde dat de S&P / TSX Composite Index zijn slechtste resultaat neerzette sinds de financiële crisis, zorgen diezelfde bedrijven nu voor een 14 procent stijging van de benchmark.

Daarmee presteren Canadese aandelen als beste van de 24 ontwikkelde markten die door Bloomberg worden gevolgd.

Philip Petursson, chief investment strateeg voor Manulife Investments – dat 334 miljard dollar onder beheer heeft – geeft aan dat de grote stijging van Canadese goudmijnbouwaandelen nog niet voorbij is.

Hij meent dat de negatieve impact van een renteverhoging door de Fed de huidige negativiteit rondom goud-gerelateerde aandelen zal doen omslaan.

Wanneer monetair beleid wederom de inflatie aan weet te wakkeren zal dat een positieve uitwerking hebben op zowel goud als goud-gerelateerde aandelen. Petursson:

The fair value for gold is 1.500 dollar, so there’s quite a ways to go. The drag on the TSX in the last few weeks, we could see that reverse course. You could treat it as a buying opportunity

Hij meent dat de S&P / TSX zo’n 8 tot 10 procent zou moeten kunnen stijgen in 2017.

Onafhankelijk markt-researcher en voorspeller Nicholas Winton schrijft voor Canadian Insider dat mijnbouwaandelen de afgelopen 10 dagen wisten te bodemen en zich nu klaar lijken te maken voor een volgende rit omhoog.

Volgens hem zijn tekenen vooral te zien in de “gold miners to the price of gold ratio”, mijnbouwaandelen presteren op het moment een stuk beter dan het edelmetaal zelf.

In de nabije toekomst zullen we volgens hem hoogstwaarschijnlijk een opleving zien van de uit de gratie geraakte mijnbouwaandelen, wat weer gevolgd zal worden door een sell-off aan het einde van het jaar.

Met die sell-off kunnen beleggers zich opnieuw positioneren voor een volgende rally in het begin van het nieuwe jaar, zo schrijft hij.

Daarmee zien we misschien eenzelfde gebeuren als tijdens de renteverhoging door de Fed eind 2015, waarna goud en goudmijnbouwaandelen een flinke stijging kenden vanaf januari 2016.

Mijnbouwaandelen zijn meestal leidend voor de richting van de betreffende edelmetalen, middels een lange-termijn grafiek toont Winton dat de nieuwe up-trend die in januari begon in tact is gebleven.

Canada’s belangrijkste aandelenindex, waar grondstoffenaandelen 1/3e van uitmaken, stabiliseerde gisteren nadat het de dag er voor rond het hoogste punt van de afgelopen 16 maanden koerste. Dat komt mede door de sterkere olieprijs van de laatste tijd.

Bronnen: Bloomberg, Canadian Insider, The Globe & Mail

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]