Buitenlandse investeringen dalen wereldwijd met 15%

Op de recentste meeting van de G-20 te China kondigde de Chinese minister van handel aan dat de grensoverschrijdende investeringen dit jaar vermoedelijk met ongeveer 15% zullen dalen. Dit slechte nieuws is opnieuw een signaal dat de wereldeconomie er minder goed aan toe is dan velen denken.

De vertegenwoordigers van de G-20 worden geacht hun inspanningen te verhogen samen met de andere leden van de World Trade Organization om op deze manier de globale handel te ondersteunen. Dit aldus Gao Hucheng, de Chinese minister van handel.

De globale grensoverschrijdende investeringen zullen ongeveer 10-15% lager liggen dan het voorbije jaar, een significante daling. Hierbij is de Brexit nog niet meegerekend, welke vermoedelijk enkel op korte termijn impact zal hebben. Afgelopen februari werd afgesproken om deze grensoverschrijdende handel specifiek van dichtbij op te volgen aangezien er toen reeds negatieve tendensen merkbaar waren. Dit mede door de diverse muntdevaluaties waardoor de competitiviteit tussen de diverse handelsblokken aangescherpt werd.

De G-20 pleit voluit voor een open en globale economie waarbij handelsbarrières maximaal moeten vermeden worden. Naast de waarschuwing van de G-20 waarschuwt ook de Wereldbank voor een minder sterk stijging van het wereldwijde BNP van 2,9% naar 2,4%.

Naast deze groeivertraging werd ook de overcapaciteit in enkele sectoren aangekaart waarbij in het bijzonder de sector van de grondstoffen in het vizier komt. Onder meer de staalindustrie heeft te kampen met een grote overcapaciteit waardoor de prijzen historisch laag liggen.

Deze structurele problemen zijn mede veroorzaakt door de slabakkende wereldeconomie gedurende de afgelopen jaren waarbij er niet echt een teken van hoop aanwezig is. Waar de beurzen nieuwe recordhoogtes opzochten het afgelopen jaar is dit absoluut geen weerspiegeling meer van de reële economie.

Specifiek voor China is er reeds enige tijd sprake van overheidsinterventies om zowel de overcapaciteit als de niet-winstgevende bedrijven aan te pakken. Gedurende decennia werden er massaal subsidies gebruikt in de toen staatsgeleide economie waarbij men nu hiervoor de gevolgen draagt. Vele bedrijven zijn niet winstgevend waarbij de vertragende Chinese economie de druk nog verhoogt om deze aan te pakken.

Indien de volgende wereldwijde crisis daadwerkelijk binnenkort zal plaatsvinden dan zal China niet tijdig de eigen economie op orde krijgen. Ondertussen blijft de import van goud naar China doorgaan aan een ongeziene snelheid waardoor de munt toch enigszins wat steun krijgt. Deze steun is meer dan welkom nu er meer en meer shortposities ten opzichte van de Yuan geplaatst worden op de forexmarkten.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.