ABN Amro: edelmetalen gaan hoger

De rally van de goudprijs heeft nog een stuk verder te gaan volgens Georgette Boele van ABN Amro. Het edelmetaal zal nog stijgen tot 1425 dollar per ounce in september, ruim 4 procent bovenop huidige prijs. Boele wordt volgens zowel Metal Bulletin als Bloomberg bestempeld als beste voorspeller van de prijs van het edelmetaal.

Boele voorspelde de afgelopen jaren de toekomstige prijs van goud het meest correct en dat bij zowel de dalingen als later de stijging van de goudprijs. Naarmate de kans op een renteverhoging door de Amerikaanse Fed weer oploopt na september verwacht Boele overigens weer een dip. Boele:

Wij verwachten renteverhogingen in 2017 en de goudprijs zal daar rond de jaarwisseling op vooruit gaan lopen. De prijs van goud zal dan dalen tot rond de 1300 dollar in maart 2017 om vervolgens weer op te lopen tot 1450 dollar eind 2017

Boele liet begin 2013 weten te verwachten dat de prijs van goud zou dalen en bleef een negatieve outlook hebben tot begin dit jaar. Kort nadat goud het laagste niveau in jaren had bereikt rond de 1100 dollar voorspelde zij opeens een stijging van de goudprijs, ook daarin bleek zij correct.

Een van de dingen die er voor zorgde dat Boele weer positief werd voor het edelmetaal is dat goud boven het 200-daags gemiddelde begon te handelen. Boele:

Na zoveel jaren onder druk was die beweging cruciaal, dit liet zien dat de dynamiek was veranderd

Door de groei van de wereldeconomie zal de vraag naar cyclische edelmetalen als zilver, platina en palladium ook weer sterk gaan toenemen, zo denkt zij. Daardoor kan de zilverprijs de komende tijd nog sneller stijgen dan de goudprijs. Voor eind 2017 voorziet Boele een prijs van 24 dollar per ounce voor zilver, een stijging van 20 procent ten opzichte van het huidige niveau.

Boele deelt de eerste plaats als beste analist aangaande goudvoorspellingen met Schenker’s Prestige Economics. Beiden presteerden met een foutmarge van slechts 0.13 procent. Volgens de beste voorspeller zal de goudprijs in het vierde kwartaal van dit jaar en in 2017 dus weer wat kunnen dalen, maar dat biedt beleggers alleen maar een mooie kans om te kopen.

Vandaag maakte overigens ook Bank of America Merrill Lynch middels een rapport bekend dat zij fors hogere prijzen voor goud en zilver in het verschiet zien. Goud zou kunnen stijgen naar 1500 dollar en zilver naar maar liefst 30 dollar per ounce.

Bronnen: Bloomberg, Money Control, ABN Amro, Kitco

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.