Brexit kan goud nog veel hoger sturen

Het Brexit referendum op 23 juni in het Verenigd Koninkrijk, waarin de stemmers kunnen beslissen of Groot-Brittannië al dan niet in de Europese Unie blijft, heeft de goudverkopen een enorme boost gegeven. Dat blijkt althans uit een recent Reuters bericht, waarin vermeld wordt dat de appetijt voor goudstaven en goudmunten sterk gestegen is door de zenuwachtigheid voor een mogelijke Brexit.

En nu de verkoop van fysiek goud fors stijgt door een afdekking van het risico tegen een Brexit, verhoogt de Australia en New Zealand Banking Group de vooruitzichten van het goud.

In een recente analistennota staat heel duidelijk dat het goud zijn opwaartse cyclus zal hervatten. De slechte banencijfers in de VS en de daaropvolgende voorzichtige toon van Fed-voorzitster Yellen heeft ervoor gezorgd dat de goudprijs zijn traject richting 1400 USD per ounce kan verderzetten.

De Brexit is een echt kantelmoment voor goud. Nu de marktaandacht aan het wegebben is van de Fed, zal de impact van een referendum dat stemt ten gunste van de goudmarkt waarschijnlijk veel groter zijn voor de prijzen van de edelmetalen.

De opiniepeilingen blijven voorlopig verdeeld, want nu haalt het ‘blijven’ kamp eens de overhand, en daarna is het ‘weggaan’ kamp weer de leider. Wat wel duidelijk is, is dat de prijs van verzekering tegen het inklappen van het Brits pond een zevenjarig hoogtepunt heeft bereikt. Indien de campagne om eruit te stappen succesvol blijkt, dan zullen beleggers heel waarschijnlijk veilige havens opzoeken. Dat kan een enorme vraag van beleggers in gang zetten naar goud en de prijs richting 1400 USD.

Het is duidelijk dat er in de huidige marktomstandigheden echt niet veel veilige activa zijn overgebleven. Want staatspapier met een nulrente of zelfs negatieve rente kan in de huidige omstandigheden onmogelijk een veilige haven zijn. Ja, de rentes kunnen nog negatiever gaan, maar uiteindelijk blijf je zitten met een stuk papier dat geen intrinsieke waarde heeft.

Beleggers die zich tegen een Brexit of andere calamiteiten willen indekken, weten in welke activa ze moeten gaan.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.