Blackrock: “Koop goud, wereldwijde valutadegradatie om de hoek”

De chief investment officer van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, raadt beleggers aan om goud aan te houden.

Beleggers moeten volgens CIO Rick Rieder op hun hoede zijn nu centrale banken een agressief monetair beleid voeren waarbij monetaire versoepeling het sleutelwoord is.

Het beleid van centrale banken heeft volgens hem tot dusver weinig kunnen doen om de inflatie aan te wakkeren. De 2 procent inflatiedoelstelling lijkt nog ver weg dus mochten centrale banken dat doel willen bereiken moeten ze nog veel agressiever beleid gaan voeren.

Rieder: “Real rates will definitionally need to be negative – and in fact more negative than the real rates of competitors. Ironically, the beggar-thy-neighbor implications of competitive devaluations will almost certainly incite a response from countries who may not originally even have needed to resort to currency debasement in the first place, raising the potential for full blown currency war”

Rieder spreekt zelfs van een “endgame”, waarbij centrale banken actief valuta’s gaan verlagen. Dat impliceert dat obligatierendementen nog veel lager gaan en de dreiging van een wereldwijde valutaoorlog een reële dreiging is.

Mocht dat scenario zich voordoen is het volgens Rieder voor beleggers verstandig om te investeren in onroerend goed en activa als goud.

Activa om bij weg te blijven zijn volgens hem overheidsobligaties met een negatief rendement, op de voet gevolgd door papiergeld.

Hoewel dit gevoerde beleid volgens BlackRock de inflatie zal stimuleren waarschuwt Rieder er ook voor dat dit enkele belangrijke gevolgen gaat hebben.

Reële activaprijzen zullen stijgen en het welvaartsverschil wordt vergroot. Dit gaat er voor zorgen dat de opmars van populistische regeringen zoals we dat de afgelopen jaren zien enkel doorzet.

BlackRock voorziet al langere tijd lagere rendementen op Amerikaanse obligaties, aangezien zij verwacht dat de Federale Reserve dra de rente zal verlagen.

Joyce Choi, director fixed income product strategy bij BlackRock, gaf in juni al aan dat zij één of twee renteverlagingen verwacht voor de komende maanden.

Ook Evy Hambro, global head thematic investing bij BlackRock, ziet de edelmetalen goed presteren en linkt dat aan de 17 biljoen dollar die tegenwoordig negatief rendeert.

Volgens Hambro mag het een uitstekende tijd heten om in edelmetalen, maar vooral goud, te investeren. De vraag naar goud is immers nu al behoorlijk en dat zal volgens hem enkel toenemen.

Dat de interesse naar goud groot is blijkt ook wel uit de BlackRock Gold ETF. Terwijl de goudprijs vorige week voor een tweede week op rij lager ging stegen de aanhoudingen in die ETF, de op een na grootste goud-ETF, naar een recordhoogte.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr