Russische bank voert goudaankopen op

De plaatsvervangend minister van Financiën van Rusland, Alexei Moiseev, heeft aangegeven dat de Russische staatskredietverstrekker Promsvyazbank (PSB) haar goudaankopen op de markt heeft opgevoerd.

Die opmerkingen volgen na berichtgeving van de Russische zakenkrant Kommersant, waarbij zij een inkomensrapport van PSB aanhaalde eind augustus, waarbij de edelmetaalaankopen van de bank flink hoger bleken.

Daar waar de bank in de eerste helft van het jaar nog voor slechts 0.8 miljard roebels goud aankocht was dat nu opgelopen tot liefst 23,9 miljard roebels (362.15 miljoen dollar).

Gebaseerd op de aankoopprijzen van de centrale bank kwamen de edelmetaalaankopen uit op meer dan 8 ton goud.

Het PSB-rapport werd later echter geschrapt en door de bank heruitgegeven, maar zonder het document waarin de goudaankopen stond.

Gevraagd naar de flinke verhoging in edelmetaalaankopen bevestigde Moiseev het bericht van Kommersant dat PSB toch werkelijk het goud had aangekocht.

Hij gaf verder geen commentaar op de specifieke cijfers die door het document werden aangehaald. Ook specificeerde Moiseev niet hoe de PSB goud aan heeft kocht of waarom.

Moiseev: “The jump is due to the fact that the bank is looking for niche markets and has started operating in the gold market. Gold matters are not completely transparent and open, this is why we decided to do so”

Onlangs werd in Rusland een nieuwe wet aangenomen om de btw op goud te schrappen. Daardoor komt een belasting van 20 procent op de aanschafwaarde van het edelmetaal te vervallen en wordt het voor particulieren interessant om goud te kopen.

Dat betekent dat er in Rusland een nieuwe markt zal ontstaan voor beleggingsgoud. De meest actieve banken op de Russische goudmarkt zijn de door staat-gecontroleerde Sberbank en de VTB.

PSB is eigendom van de oligarchen Dmitry en Aleksey Ananyev en was een van de grootste particuliere banken van Rusland. In 2012 was het de op negen na grootste bank in Rusland uitgedrukt in activa.

In 2017 nam de Russische centrale bank de PSB over. Het onderging daarbij een verandering naar kredietverstrekker voor de defensiesector van het land.

Dat was bedoeld om Sberbank en de VTB te beschermen tegen mogelijke nieuwe Amerikaanse sancties. De regering heeft er daarnaast voor gezorgd dat de PSB geen verplichting heeft om zowel financiële resultaten als de leden van de raad van bestuur bekend te maken.

Bron: Reuters, Archive

Foto: Flickr