China voegt 100 ton goud toe aan reserves in 9 maanden tijd

China zet haar diversificatie, weg van de Amerikaanse dollar, voort in augustus. Het kocht voor de negende maand op rij goud aan, waarmee het totaal in officiële goudaankopen op bijna 100 ton uitkomt.

De aanhoudingen de People’s Bank of China stegen in augustus naar 62,45 miljoen ounces. In juli was dat nog 62,26 miljoen ounces.

Op maandbasis betekent dit dat China in augustus 5,91 ton goud aan zijn officiële reserves toevoegde.

De goudreserves van China namen in juni en juli ook al toe met 20 ton. In de eerste zeven maanden van 2019 kocht de centrale bank van China daarmee 84 ton goud op.

Gemiddeld kocht China de laatste maanden meer dan 12 ton goud per maand. De instroom in augustus was 5,91 ton, na de toevoeging van ongeveer 94 ton in de voorgaande acht maanden.

China is in het verleden niet altijd even open geweest aangaande haar goudaankopen. Toen de centrale bank medio 2015 een stijging van de reserves met 57 procent aankondigde, tot 53,3 miljoen ounces, was dat de eerste update in zes jaar tijd.

De hernieuwde belangstelling van China voor goud valt samen met een flinke goudrally, die een hoogste punt aandeed in zes jaar tijd, en een escalerende handelsoorlog tussen China en de VS.

De goudreserves van China zijn nog steeds 272 ton kleiner dan die van Rusland. Beide landen zijn daarmee hard op weg om Frankrijk en Italië in te halen in goudreserves.

Centrale banken wereldwijd hebben goudaankopen ook dit jaar opgevoerd. Dit nadat zij vorig jaar een record in aankopen deden van totaal 651,5 ton goud. Volgens de World Gold Council (WGC) het meest sinds 1971.

Deze trend zal niet snel verdwijnen, zo schatten grondstoffenstrategen Daniel Hynes en Soni Kumari van de Australia and New Zealand Banking Group (ANZ).

Hynes en Kumari gaven in een rapport deze week aan: “In the current environment, where uncertainty in emerging-market currencies is high, we see a good reason for countries like Russia, Turkey, Kazakhstan, and China to continue to diversify their portfolios”

Uit cijfers uit Rusland blijkt dat de Russische centrale bank sinds begin 2019 meer dan 96 ton goud heeft toegevoegd. De afgelopen tien jaar zijn de Russische goudreserves volgens gegevens van de WGC gestegen van 2% naar meer dan 19% eind 2018.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr