BIS en centrale banken manipuleren goudmarkt

De Britse nieuwssite Reaction heeft begin deze maand een intrigerend en in het oog springend artikel gepubliceerd van de hand van de welbekende Peter Hambro.

Het artikel is om een aantal redenen intrigerend en verhelderend, vooral omdat het zonder omwegen de prijsmanipulatie van de goudprijs aan de kaak stelt en de verantwoordelijke entiteiten bij naam noemt, terwijl het een aantal van de mechanismen uitlegt die gebruikt worden in het Londense papieren goudspel.

Maar het artikel is ook opmerkelijk gekeken naar wie de auteur is. Peter Hambro is namelijk een zeer gerespecteerde naam in de goudwereld, mede-oprichter en voorzitter van het FTSE-genoteerde Brits-Russische goudmijnbedrijf Petropavlovsk.

Van 1983 tot 1990 was hij daarnaast adjunct-directeur van de legendarische Londense goudmakelaar Mocatta & Goldsmid. En ook zijn vader en grootvader waren actief binnen de Londense goudwereld.

De aanleiding voor Peter Hambro’s artikel is een recente grafiek van het US Office of the Comptroller of the Currency (OCC), die als gevolg van een herclassificatie van gegevens vanaf Q1 2022, nu de enorme omvang laat zien waarin bullion banks zoals JP Morgan edelmetaal derivaten contracten hebben vergaard om de goudprijs laag te houden.

Hambro beschrijft deze manipulatie van de goudprijs met behulp van derivaten als een “tinder-box“, die jarenlang door desinformatie in de doofpot is gehouden.

Volgens Hambro is het de Bank for International Settlements (BIS) in Zwitserland, oftewel de centrale bank der centrale banken, die deze desinformatie en goudprijsmanipulatie regisseert.

Hambro: ”since 2018 the Financial Stability Desks at the world’s central banks have followed the Bank for International Settlements’ (BIS) instruction to hide the perception of inflation by rigging the gold market. The only way to achieve the cover is by smashing the price of physical gold by the alchemical production of ‘paper gold’”

With the help of the futures markets and the connivance of the Alchemists, the bullion traders – yes, that includes me, – managed to create an unshakeable perception that ounces of gold credited to an account with a bank or bullion dealer were the same as the real thing. “And much easier, old chap! You don’t have to store or insure it”

Het goudkrediet waar Hambro het hier over heeft is het beruchte ‘unallocated gold’ van de LBMA, waarbij ‘de futures markets’ de COMEX betreft.

In zijn artikel legt Hambro verder uit hoe de Londense papiergoudmarkt en haar vele derivaten in de jaren ’80 zijn geëvolueerd. Deze derivaten zijn de “smoke and mirrors” mechanismen waarmee de Londense goudmarkt tot op de dag van vandaag haar “fractional-reserve” papieren goudmarkt nastreeft.

Hoewel Peter Hambro al eerder bekend stond om zijn inzicht in en discussie over de manipulatie van goudprijzen, komt zijn laatste commentaar wellicht nu hij een geopolitieke verschuiving in de monetaire rol van goud aanvoelt.

U kunt het artikel hier terug lezen.