Indiase export gouden sieraden naar Emiraten sterk gestegen

De Indiase export van gouden sieraden naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is in mei en juni sterk gestegen nadat de Golfstaat belastingvrije import uit het Zuid-Aziatische land toestond, aldus een vooraanstaande handelsorganisatie afgelopen donderdag.

De Verenigde Arabische Emiraten en India hebben in februari een breed handels- en investeringspact ondertekend, met als doel de jaarlijkse handel tussen beide landen binnen vijf jaar tot 100 miljard dollar op te voeren.

De UAE-India Comprehensive Economic Partnership Agreement (UAE-India CEPA) is de eerste bilaterale handelsovereenkomst die door de VAE is gesloten en de eerste bilaterale handelsovereenkomst van India in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het verdrag is op 1 mei in werking getreden.

Het partnerschap markeert een verdieping van de banden tussen de VAE en India. De VAE zijn de op twee na grootste handelspartner van India, en verwacht wordt dat de bilaterale handel in het lopende boekjaar meer dan 60 miljard dollar zal bedragen.

India is ook de belangrijkste handelspartner van de VAE voor niet-olie-export, goed voor bijna 14 procent van de totale niet-olie-export van de VAE wereldwijd.

In 2020 exporteerden de Verenigde Arabische Emiraten voor 28,8 miljard dollar aan goud, waarmee zij de op twee na grootste exporteur van goud ter wereld waren. In datzelfde jaar was goud het op een na meest geëxporteerde product in de Verenigde Arabische Emiraten.

Colin Shah, voorzitter van de Gems and Jewellery Export Promotion Council (GJEPC): “Plain gold jewellery exports have been the immediate beneficiary of the India-UAE CEPA”

De Indiase export van goud naar de VAE is in mei met 72 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden tot 10,8 miljard roepies (131,16 miljoen dollar), terwijl de export in juni met 69 procent is gestegen tot 145,2 miljard roepies, aldus de GJEPC.

De totale Indiase export van edelstenen en gouden sieraden steeg in juni van 2,83 miljard dollar een jaar geleden tot 3,24 miljard dollar, wegens de grote vraag vanuit de VS, Hongkong, België en Israël.

Bronnen: Zawya, CNBC