Barrick Gold neemt Randgold over voor 5,4 miljard dollar

Het Canadese Barrick Gold Corp. neemt het Zuid-Afrikaanse Randgold Resources over. Daarmee zal een gecombineerd goudmijnbouwbedrijf ontstaan ter waarde van liefst 18 miljard dollar.

De overname ter waarde van 5,4 miljard dollar is de grootste goudmijnbouwovereenkomst van de afgelopen drie jaar.

Barrick Executive Chairman John Thornton: “Randgold has a proven ability to operate successfully in some of the most challenging environments in the world. The combined company will have five of the world’s top 10 tier-one gold assets”

In het kader van de overeenkomst, zullen Barrick’s aandeelhouders zo’n tweederde van het nieuwe bedrijf bezitten en investeerders in Randgold de rest, zo maakte de bedrijven vandaag bekend.

Aandeelhouders van Randgold zullen over huidig boekjaar ook een dividend van 2 dollar per aandeel ontvangen.

De deal zal Barrick helpen de productie te verhogen op een moment dat haar aandelen flink gestraft werden voor de stagnerende productie. De aandelen van het bedrijf zijn sinds de piek in februari 2017 ongeveer gehalveerd.

Het aandeel Randgold kende dit jaar een daling van zo’n 30 procent wegens arbeidsuitdagingen in Ivoorkust, een belastinggeschil in Mali en het vooruitzicht van een hardere mijnbouwwet in de Democratische Republiek Congo.

Barrick kende verder de nodige problemen met haar meerderheidsbelang in Acacia Mining in Tanzania, waar door de lokale overheid een verbod op de uitvoer van minerale concentraten werd opgelegd. Daarnaast kreeg Acacia Mining nog eens een extra belasting voorgelegd van liefst 190 miljard dollar.

Volgens Stephen Walker, een analist bij de Royal Bank of Canada, zal de overname niet goed worden ontvangen door de aandeelhouders van Barrick. Het geeft namelijk een verdere blootstelling aan geopolitieke risico’s in Afrika.

Dat zou voor Newmont Mining Corp. de deur open zetten om een bod te doen op Barrick. Newmont Mining Corp. betreft het grootste goudmijnbouwbedrijf gekeken naar marktwaarde.

Echter reageert de markt positief op het nieuws, waarbij aandelen Barrick voorbeurs al 5 procent omhoogschoten. Aandelen Randgold kennen daarnaast op het nieuws een stijging van bijna 7 procent.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]